Plzeňští záchranáři mají v sanitkách nové monitory. Výhodou je více funkcí

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje využívá v sanitkách nové monitory pro sledování životních funkcí pacienta. Oproti původním toho víc umí a fungují za jízdy, takže lékař může i během transportu pacienta do nemocnice přizpůsobovat léčbu aktuálním výsledkům. Přístroji je vybaveno už 40 sanitek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah záchranářů při simulovaném výbuchu - nakládání pacienta do sanitky

Zásah záchranářů při simulovaném výbuchu - nakládání pacienta do sanitky | Foto: Karel Chlumec

Původní monitory měly jen dvě funkce – sledovaly srdeční rytmus a uměly provádět defibrilaci při zástavě srdečního oběhu.

Teď mají funkcí šest. Dokážou měřit krevní tlak, sledují sycení krve kyslíkem, jsou schopné přenášet při infarktu myokardu EKG přímo na koronární jednotku do Fakultní nemocnice Plzeň a také umí diagnostikovat otravu oxidem uhelnatým.

Což je v době, kdy se množí případy intoxikací kvůli poruše karmy, víc než potřeba. Otravu zjistí lékaři díky novým monitorům přímo na místě. Dříve to možné nebylo, a diagnóza tak měla leckdy zpoždění i dvě hodiny, během kterých by už pacient mohl dostávat léčbu kyslíkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jany Kosové o nových přístrojích plzeňských záchranářů

„Naši lékaři už mohou podle té hodnoty přímo léčit v sanitním vozidle a pacienta směřovat na hyperbarickou oxygenoterapii, která je v našem kraji v nemocnici v Plzni na Lochotíně,“ potvrzuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Roman Sviták.

Pokud jde o měření saturace, tedy zásobení krve kyslíkem, dřív na to museli mít záchranáři speciální přístroj.

„Výjezdová skupina musela nést dva monitory, což je zase problém. Lékař, záchranář – jsou to dva páry rukou a samozřejmě když se nesou dva monitory, nemůže se pomáhat pacientovi. Dneska jsou ty monitory komplexní, všechno v jednom, což je mnohem lepší pro práci výjezdové skupiny,“ dodává Sviták.

Dostupná zdravotní dokumentace

Kromě toho záchranáři využívají i další novinku – systém Emergency card. Lékař díky němu může už po cestě k pacientovi nahlédnout do jeho zdravotní dokumentace. Prohlédne si v počítači poslední propouštěcí zprávu z nemocnice a s předstihem tak ví o nemocném všechno důležité.

„Často v domácnostech vůbec nejsou lékařské zprávy dostupné nebo jsou to zprávy několik let staré. Lékař má tedy aktuální zprávu, kde se dozví, s čím pacient v poslední době stonal, ty stěžejní diagnózy, pak samozřejmě ví, jaká terapie mu byla naordinována, a pak třeba u srdečních příhod má možnost porovnat EKG křivku, kterou pacientovi natočil, s tou, která byla natočena před půl rokem, když byl propuštěn z nemocnice,“ říká Sviták.

Zatím využívají nové monitory lékaři v Plzni, na severním a jižním Plzeňsku a na Tachovsku. Příští rok nakoupí Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje díky evropské dotaci dalších 21 monitorů pro Klatovsko, Domažlicko a Rokycansko. Budou tak ve všech sanitkách po celém kraji.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme