Čeští florbalisté otočili utkání se Švýcarskem a vezou z MS bronz

Poslední utkání na mistrovství světa ve švédském Göteborgu čeští florbalisté zvládli a odváží si podruhé v historii bronzové medaile. V zápase o třetí místo porazili Švýcarsko 4:3, i když prakticky dvě třetiny dotahovali. Zlaté medaile poosmé v historii získalo domácí Švédsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český útočník Ondřej Mikeš bojuje o míček v utkání o bronzové medaile na MS proti Švýcarsku

Český útočník Ondřej Mikeš bojuje o míček v utkání o bronzové medaile na MS proti Švýcarsku | Zdroj: ČTK

Oproti semifinálovému utkání udělal trenér Radim Cepek jedinou změnu v sestavě. S Finy chybujícího Ondruška nahradil na křídle třetí formace Petr Zozulák.

Skóre zápasu otevřel po 73 sekundách jeden z elitních útočníků výběru helvétského kříže Antener, když po chybě Suchánka z voleje uklidil míček za Kafkova záda - 0:1. Pak se sice do první vážnější příležitosti českého týmu probil Tokoš, jenže nedal a v zápětí už to bylo 0:2 v páté minutě.

Po pěkné kombinaci se prosadil Mendelin - 0:2. To s českými florbalisty očividně zatřáslo a dlouho se nemohli proti v tu chvíli už v klidu hrajícím nicméně chybujícím Švýcarům chytit.

Ani švýcarští reprezentanti už ale v první části nedokázali využít další zaváhání hráčů v bílých dresech především zásluhou brankáře Kafky. Ten mužstvo podržel i v závěrečném oslabení po faulu Veltšmída.

Po kartáči v šatně, jak nazval promluvu českého trenéra jeho asistent Michal Jedlička, Češi do druhého dějství nastoupili zcela jinak a byli za to okamžitě a po zásluze odměněni.

Snad zítra stihneme letadlo, plánuje oslavy florbalistů útočník Sladký

Číst článek

Jendrišák vybojoval v rohu ztracený balonek, který se odrazil zpět k Marku Deutschovi. Jeho střela prošla brankáři Meierovi mezi nohama, kde si ho našel a doklepl do brány v čace 23:05 Jiří Courney - 1:2.

A za dalších 6 minut už bylo vyrovnáno - 2:2. Suchánek vystihl za vlastní bránou úmysl svýcasrkého útočníka a poslal do brejku Tokoše. Útočník Vítkovic obráncům utekl a jedním dotekem přehodil bezmocného gólmana, jenž se mu vrhnul pod nohy.

Jenže česká radost netrvala dlouho v polovině utkání vrátil Švýcarům vedení Matthias Hofbauer - 2:3. Druhou branku v utkání pak mohl 4 minuty před druhou sirénou přidat Jiří Cournyho, jehož střela pod levou ruku Meiera prošla za brankářova záda, ale bohužel skončila pouze na tyči. Na kostce v hale Scandinavium svítilo 36:29 a česká lavička naskákala potřetí v utkání na hřiště.

Bylo totiž opět vyrovnáno a postarala se o to třetí pětka. Akce byla podobná jako při druhém gólu. Tentokrát uzmul balonek soupeři Marek Sýkora a poslal dopředu Patrika Dóžu, který se za polovinou zbavil svého strážce a z otočky vymetl horní růžek - 3:3.

Čeští florbalisté slaví bronz z MS | Foto: Martin Flousek

V závěru 45 sekund před koncem byl faulovaný Courney a Češi se dožadovali trestného střílení, ale rozhodčí odpískal pouze dvouminutový trest. V šestém zápase a sedmé přesilovce na šampionátu se čeští florbalisté dokázali konečně prosadit i v početní převaze. Střelu Tomašíka doklepl z bezprostřední blízkosti Jendrišák - 4:3.

Ve třetí třetině už diváci gól neviděli a tak po posledním velmi důležitém zákroku Tomáše Kafky propukly české oslavy naplno. Florbalisté dokázali odčinit sedmé místo z posledního šampionátu ziskem bronzových medailí.

Titul slaví domácí Švédsko

Do finálového zápasu vstoupilo lépe Finsko, které po první třetině vedlo 2:0, domácí favorité ze Švédska ale dokázali ve druhé třetině díky Nilsberthovi a Samuelssonovi vyrovnat.

Rozhodnutí přišlo v čase 47:00, Švéd Henrik Stenberg přizvedl míček přes finského gólmana Kosonena, otočil zápas a rozhodl o titulu pro domácí tým. Švédsko získalo titul už poosmé z deseti MS.

ČESKO - ŠVÝCARSKO 4:3 (0:2,3:1,0:0)
Branky a nahrávky: 24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) - 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9148

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (35. Ondrušek) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný
Švýcarsko: P. Meier - Stucki, Bolliger, Graf, Kuchen, Schmocker, Friolet - Fankhauser, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Hofbauer, Antener - Zimmermann, Zürcher, Mendelin. Trenéři: Petteri Nykky a Esa Jussila

Finále:
Švédsko - Finsko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 38. Nilsberth (K. Nilsson), 47. Stenberg (J. Samuelsson) - 1. Kukkola (Kivilehto), 20. Töllikkö (Salin). Rozhodčí: Černý, Janoušek (oba ČR). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 12.044.

Mistrovství světa florbalistů v Göteborgu:
O 3. místo: ČR - Švýcarsko 4:3 (0:2, 4:1, 0:0)
O 5. místo: Lotyšsko - Norsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2).
O 7. místo: Dánsko - Estonsko 7:2

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme