NATO chce v reakci na ukrajinskou krizi posílit svou přítomnost na východě Evropy

Severoatlantická aliance chce kvůli ukrajinské krizi posílit svou přítomnost ve východní Evropě. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen tak chce zabránit Rusku v destabilizaci dalších postsovětských zemí. O rozmístění aliančních jednotek v blízkosti ruských hranic mají členové NATO mluvit příští týden na summitu v britském Cardiffu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen | Zdroj: Reuters

Se stavbou aliančních základen ve východoevropských zemích nesouhlasí všichni členové NATO.

Zatímco Polsko a baltské země po ruské anexi Krymu posily v podobě jednotek Severoatlantické aliance na svém území podporují, Francie, Itálie nebo Španělsko mají k takovému plánu výhrady.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl britskému deníku Guardian, že by nemuselo jít o stálé základny. Základem plánu podle něj je to, aby aliance byla schopná rychle zareagovat na případnou agresi a pomoct armádě napadené země v řádu hodin.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme