Útočník drží rukojmí v kavárně v Sydney, má údajně několik výbušnin

Už téměř 15 hodin pokračuje drama v kavárně v Sydney. Neznámý muž tam drží skupinu rukojmí. Podle svědků, na které se odvolávají světová média, je útočník ozbrojený brokovnicí. Mluví se i o dvou náložích. Přesný motiv únosce zatím policisté neznají. Podle pětice zadržených, kterým se podařilo uprchnout, chce útočník mluvit s australským premiérem. Žádá i vlajku Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sydney, Austrálie, Terorismus - Jedna z rukojmích v průzoru otevřených dveří

Sydney, Austrálie, Terorismus - Jedna z rukojmích v průzoru otevřených dveří | Zdroj: Reuters

„Policie uzavřela široké okolí kavárny," popsal Filip Koubek, redaktor českého vysílání Australského rozhlasu a televize SBS, který byl na místě. „Evakuovala lidi i některé další objekty včetně Opery. Uzavřela i zastávku metra Martin Place a změnila letecké koridory nad Sydney a trasy autobusů."

Spekuluje se, že únoscem pachatelem může být muž, kterému Austrálie znemožnila odcestovat do Sýrie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj situace posali Filip Koubek z českého vysílání Australského rozhlasu a televize SBS a komentátor Milan Slezák

„Jedním z cílů zákonných protiteroristických opatření bylo právě znemožnit cestovat Australanům do Sýrie, aby bojovali ve službách Islámského státu. Takže ten muž se mohl cítit frustrován," poznamenal komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. „Ale opakuji, informací máme zatím poskrovnu."

Jak připomněl, v Austrálii působí asi 100 stoupenců radikálního islámu. „Tito lidé jsou od letošního roku pod zostřeným dohledem."

Muž měl prý žádost, aby do kavárny byla doručena vlajka extremistické organizace Islámský stát, a chce mluvit přímo s australským premiérem Tonym Abbottem. Televize se tyto informace dozvěděla od dvou žen zadržovaných v kavárně, kterým únosce evidentně dovolil telefonovat.

Sydney, Austrálie. fotografie pravděpodobného útočníka | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Po více než pěti hodinách z kavárny tři rukojmí utekli a po nich následovaly dvě ženy. Obě na sobě měly zástěry zaměstnanců kavárny. Kolik zadržovaných ještě v kavárně zbývá, zatím není jasné.

„Náš jediný cíl je dostat rukojmí do bezpečí. Nemohu vám prozradit naši strategii, ale děláme, co je v našich silách, abychom tuto situaci vyřešili co nejrychleji,“ ubezpečil obyvatele Sydney komisař Andrew Scipione.

Sydney, Austrálie, Terorismus - Policie hlídkující v okolí kavárny | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Žádné podrobnosti k případu ale sdělit nechtěl s ohledem na vyjednávání a bezpečí rukojmí. Podle informací, které má policie k dispozici, jsou všichni lidé uvěznění v kavárně v pořádku.

Totožnost pachatele už prý policie zná, nic ale nechce prozrazovat. Australská média tvrdí, že je neoholený, má na sobě bílé tričko a černou čepici. Podle zpravodaje Daily Telegraphu vypadá, že je mu okolo 45 let. V okně kavárny vyvěsil černou vlajku s bílým arabským nápisem.

V Sydney se před pár hodinami setmělo, tma je i v kavárně - úřady ale odmítají spekulovat proč. Oblast kolem obchodu zůstává uzavřena.

Policejní zábor Sydney | Foto: Český rozhlas

ČTK, Český rozhlas, kov, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme