Hlídky na koních se v Krkonoších osvědčují. Zviditelní nás to, říká strážce

Už třetí rok se mohou lidé v Krkonošském národním parku setkat se strážci na koních. Jejich přítomnost na frekventovaných cestách by měla přimět turisty, aby dodržovali pravidla parku, neodhazovali odpadky a drželi se na vyznačených cestách. Zhruba jednou týdně vyráží do terénu celkem sedm strážců na huculských koních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská Farma Hucul na svahu Janovy hory v obci Vítkovice

Horská Farma Hucul na svahu Janovy hory v obci Vítkovice | Foto: Aleš Müller | Zdroj: Český rozhlas

Když hlídky vznikaly, poukazovala správa parku zejména na to, že strážci nemusí jezdit v autech, což by mohlo některé návštěvníky iritovat, ani nemusí chodit pěšky, čímž by byli zase pomalejší.

Jak dodává strážce David Papík z Pece pod Sněžkou, další klad je, že kůň hlídku zviditelní. „Normálně by si lidé ani nevšimli, že tady nějaký srážce je,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na objížďku s hlídkou Krkonošského národního parku se vydala i redaktorka Hana Novotná

I když jsou koně pro turisty do jisté míry atrakcí, Papík připomíná, že úkol hlídek je jiný. „Vykonáváme regulérní strážní službu, už jsme z toho sedla rozdali i několik pokut,“ podotýká.

Prevenci však považuje za důležitější než represi. „Když nemáme za celý den ani jednu pokutu, je to spíš výhra pro nás,“ dodává.

Hana Novotná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme