Oslabení koruny nemá souvislost s datem přijetí eura, řekl viceguvernér ČNB

Oslabení koruny v důsledku loňských intervencí České národní banky nemá žádnou souvislost s datem, kdy by Česko mohlo přijmout euro. V diskuzním pořadu České televize to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Reagoval na výrok prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

„Dlouhodobě měnová politika České národní banky nepředstavuje žádnou překážku pro přijetí eura v České republice,“ zdůraznil Tomšík.

ČNB oslabila loni v listopadu korunu vůči euru zhruba o sedm procent, aby odvrátila hrozbu poklesu spotřebitelských cen. Za svůj krok čelila kritice. Bankovní rada koncem letošního července konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.
Pramen: ČTK

„Naopak dlouhodobě jsme měli problémy s fiskální politikou, s rozpočty. A to z toho důvodu, že Česká republika byla v takzvané proceduře nadměrného schodku, a když jste v této proceduře, neumožňuje to přijití eura,“ dodal Tomšík.

Zeman ve čtvrtek na brífinku po jednání s odboráři řekl, že Česká národní banka možná úmyslně českou korunu devalvovala, aby oddálila vstup Česka do eurozóny.

Podle prezidenta se Česká národní banka bojí, aby nepřišla o své pravomoci. Po přijetí eura by totiž kurz řídila Evropská centrální banka.

Současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky chce podle koaliční smlouvy dále připravovat Českou republiku na vstup do eurozóny. Podle květnového vyjádření ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka by se tak mělo stát do pěti až šesti let.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme