Stavební firmy žalují stát, údajně jim nezaplatil za dálnici D3

Stavební firmy Strabag, Metrostav, Eurovia a Inženierske stavby žalují stát za to, že jim neproplatil faktury za dálnici D3. Ředitelství silnic a dálnic považuje nároky stavbařů za nedůvodné a odmítá dálnici převzít kvůli závadám a nedodělkům. Informaci přinesl deník E15.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěná část dálnice D3 od Tábora směrem k Veselí nad Lužnicí bude hotová až v polovině roku 2013

Rozestavěná část dálnice D3 od Tábora směrem k Veselí nad Lužnicí bude hotová až v polovině roku 2013 | Foto: Petr Sehnoutka

Stát údajně dluží firmám jednu miliardu a 260 milionů korun. Podle deníku ale zatím není jasné, jakou částku si nárokují jednotlivé firmy.

Pětadvacetikilometrový úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí už vyšel zhruba na 14 miliard korun.

Ředitelství silnic a dálnic připravuje k žalobě vyjádření. Nároky stavbařů považuje za nedůvodné a odmítá dálnici převzít kvůli závadám a nedodělkům.

„Předmětná stavba mezi Táborem a Veselí nad Lužnicí trpí zásadními vadami, které nebyly ze strany zhotovitelů prozatím odstraněny. Například se jedná o podstatné vady mostů přes rybník Koberný. Jakékoli nároky zhotovitelů nebude možné řešit izolovaně od těchto problémů,“ potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Spor se stavaři stát neřeší poprvé. Jen pár měsíců po slavnostním otevření v roce 2007 se začala vlnit dálnice D47 u Ostravy.

Podle Ředitelství silnic a dálnic firma Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to ale odmítá s tím, že materiál si objednalo ředitelství.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme