Venkovní knihovna nebo živý facebook. Ostravané si zdobí truhlíky v centru po svém

Jako po náletu bláznivých zahradníků to teď vypadá na pěší zóně v centru Ostravy. Květinové truhlíky, které ji lemují, totiž dostaly čísla, jména a v posledních dnech taky hodně netradiční výzdobu. Na vysázených keřích a letničkách rostou bonbony, fotky ostravských herců nebo třeba čínská přísloví. A do některých květináčů si dokonce můžete i beztrestně odklepnout cigaretu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Ostravy si mohou adoptovat květináče v centru města

Obyvatelé Ostravy si mohou adoptovat květináče v centru města | Foto: Kateřina Daňková

„Tady je hodně zajímavý truhlíček, říkáme tomu knižní kolotoč. Má kolem sebe plastové schránky, a když člověk přečte knížku a už ji dál nepotřebuje, tak ji sem může vložit a vzít si jinou, kterou ještě nečetl,“ popisuje Soňa Frídlová, která spolu s kolegy z klubu Cooltour totiž vymyslela takzvané adopce truhlíků.

Projekt měl podle ní velký úspěch, jaký sami organizátoři ani nečekali. Během dvou měsíců se pronajaly téměř všechny ze 72 truhlíků.

Jedinou podmínkou přitom bylo, aby pěstouni truhlík pravidelně zalévali a pleli. Na oplátku si ho můžou vyzdobit podle libosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční výzdobu truhlíků v centru Ostravy si prohlédla reportérka Kateřina Daňková

„Mně osobně se třeba hrozně líbí facebookové lajky. Pěstoun připevnil na truhlík z papíru udělané lajky a nabádá lidi, že si mohou lajka vzít a někomu ho darovat,“ prozradila svého favorita Soňa Frídlová.

„Myslím, že je to skvělý nápad. Docela dlouho to tu bylo ladem a lidé kolem toho chodili bez povšimnutí,“ říká Anna Blahušová, která se se zájmem zastavila u truhlíku s čínským příslovím.

„Starají se, klobouk dolů, ale někdo přijde večer a keře vytáhne. Tady už jich šest vytáhli,“ zlobí se pan Mirek a ukazuje na tři vyšňořené truhlíky vedle své vinárny. Pravidelně v nich nachází i odpadky a špačky.

„Je to boj, ale někteří pěstouni na to pěkně kreativně reagují a umístili do svých truhlíků popelníky. A funguje to,“ poznamenává Soňa Frídlová a dodává, že přesně takové nápady budou organizátoři i oceňovat. Nejhezčí truhlík vyberou na konci prázdnin.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme