Šéf žalobců Zeman se k verdiktu o Čapím hnízdě zatím nechce vyjadřovat. Spis nemá k dispozici

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může rozhodnutí o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších v kauze Čapí hnízdo potvrdit i zrušit. Zatím nemá k dispozici rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze ani spisový materiál, proto se nechce blíže vyjadřovat. Zákonnost a důvodnost rozhodnutí Městského státního zastupitelství bude v rámci dohledu přezkoumávat také pražské vrchní státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:33 13. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Zeman má pro přezkoumávání zákonnou lhůtu tří měsíců od právní moci usnesení. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Bere za dané, že bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání. Jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, bude předloženo Nejvyššímu státnímu zastupitelství k přezkoumání zákonnosti,“ uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý.

Nejvyšší státní zástupce má pro přezkoumávání zákonnou lhůtu tří měsíců od právní moci usnesení. „Po tomto přezkumu může dojít buď k závěru, že usnesení bude shledáno jako zákonné, a pak zůstane v platnosti, nebo bude jako nezákonné zrušeno. Toto jsou ale pouze teoreticky popsané možnosti,“ řekl Malý. Doplnil, že bližší vyjádření není zatím možné, nicméně Zeman „ve věci bude činný“.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová na webu připomněla, že rozhodnutí Městského státního zastupitelství podléhá také dohledovému přezkumu vrchního státního zastupitelství. „Pokud by zdejší státní zastupitelství došlo k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu se zákonem a je nutno jej zrušit (…), zašle neprodleně Nejvyššímu státnímu zastupitelství spolu se spisem stanovisko, ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje,“ popsala.

Rozhodnutí o zastavení stíhání v pátek zveřejnilo Městské státní zastupitelství v Praze na svých stránkách. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme