Trump schválil uvolnění ropy z rezerv. USA podle něj znají viníka sobotních útoků

Americký prezident Donald Trump schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba. Reagoval tak na sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie, které vedly ke snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters. Pokles odpovídá asi polovině denní těžby země a více než pěti procentům globálních dodávek ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 11:20 16. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump při návratu z víkendu z Bedminsteru.

Americký prezident Donald Trump | Foto: Yuri Gripas | Zdroj: Reuters

„V souvislosti s útokem v Saúdské Arábii, který může mít dopad na ceny ropy, jsem schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba, v dostatečném množství, aby zůstaly trhy dobře zásobeny," napsal Trump na twitteru s tím, že existují určité důvody, proč si USA myslí, že znají viníka.

Spojené státy jsou podle něj připraveny na útok reagovat, nicméně vyčkají, s čím přijde Saúdská Arábie, dodal.

Saudi Arabia oil supply was attacked. There is reason to believe that we know the culprit, are locked and loaded depending on verification, but are waiting to hear from the Kingdom as to who they believe was the cause of this attack, and under what terms we would proceed!

00:50 – 16. 09. 2019

13345 55858

Trump své vyjádření zveřejnil po jednání Národní bezpečnostní rady, kterého se v Bílém domě zúčastnil i viceprezident Mike Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo a ministr obrany Mark Esper.

Pokud jde o reakci na útok, Spojené státy zvažují všechny možnosti, včetně vojenské odpovědi, zatím ale žádné rozhodnutí nepadlo, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

Požár ropných zařízení

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

V souvislosti s Íránem se americký prezident na twitteru vyjádřil i k možné schůzce s íránskými představiteli. „Fake news říkají, že jsem ochotný setkat se se zástupci Íránu. Bez podmínek. To není pravda,“ napsal Donald Trump.

O tom, že je Trump připraven jednat s íránským prezidentem bez stanovení konkrétních podmínek nicméně před pár dny hovořil i americký ministr financí Steven Mnuchin. 

The Fake News is saying that I am willing to meet with Iran, “No Conditions.” That is an incorrect statement (as usual!).

01:02 – 16. 09. 2019

9280 45240

Mluvčí íránské diplomacie v pondělí oznámil, že prezident Hasan Rúhání nemá v plánu se setkat s Trumpem na okraj Valného shromáždění OSN, které se tento měsíc uskuteční v New Yorku. Mluvčí uvedl, že Írán je připraven jednat s OSN a všemi státy, které chtějí mír v Jemenu a v okolním regionu.

Ropa po útocích v Saúdské Arábii výrazně zdražila. Cena byla nejvyšší za poslední čtyři měsíce

Číst článek

Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí reagovalo, že bez přesvědčivých důkazů nemůže z útoku na saúdskoarabská ropná zařízení nikoho obvinit. Mluvčí diplomacie na tiskové konferenci zároveň uvedla, že Čína vyzývá všechny strany konfliktu ke zdrženlivosti, uvedla agentura Reuters.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco.

Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů).

List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá v pondělí obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme