Vyvařit a přežehlit. Přečtěte si, jak pečovat o podomácku vyrobenou roušku

Vláda ve středu schválila opatření, kterým zakazuje pohyb na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest, tedy bez roušky, ústenky, šátku nebo šály. Již před tímto opatřením se v Česku začala rozšiřovat výroba podomácku vytvořených roušek, které lidé šijí ze starých trik nebo povlaků na polštáře. I takto vyrobená rouška může snížit riziko nákazy i jejího šíření. Je však potřeba o roušku pečovat a poctivě dodržovat hygienické postupy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba domácí roušky

Výroba domácí roušky | Zdroj: Reuters

Dbejte prosím následujících pokynů:

  • Manipulaci s rouškou by vždy mělo přecházet důkladné umytí rukou.
  • Při nasazování je důležité nedotýkat se obličeje a látky.
  • Rouška by měla zakrývat obličej od nosu pod bradu.
  • Nošení roušky by nemělo trvat déle než čtyři hodiny nebo dokud není rouška vlhká.

Podomácku vyrobené roušky podle studie až 2,5krát snižují riziko nakažení

Číst článek

Roušku sundávejte pouze za provázky nebo gumičky, opět se nedotýkejte látky ani obličeje. Po manipulaci s rouškou je opět žádoucí umýt si ruce. Roušku je nutné po každém použití sterilizovat. Toho lze dosáhnout vypráním na nejvyšší teplotu, tedy alespoň 60 °C, a následně ještě za vlhka roušku vyžehlit.

Je vhodné rozlišovat, v jakých situacích jsou roušky potřeba, a v jakých nikoli. Při pobytu ve volné přírodě (procházky, sport, venčení psů) bez kontaktů s ostatními lidmi (zbytečně se nepřibližovat, nedávat se do řeči) je riziko přenosu minimální a nošení roušky tedy není potřeba.

Podle mimořádného opatření vlády platí od půlnoci ze středy na čtvrtek povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest kdekoli na veřejnosti. Prosíme, respektujte to a buďte ohleduplní ke svému okolí. 

Leták s návodem na výrobu a údržbu domácí roušky | Zdroj: 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Dění ohledně koronaviru sledujte v naší online reportáži:

onz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme