Remdesivir by příští týden mohli dostat další Češi, na experimentální lék čekají v Motole a u sv. Anny v Brně

Na léčbu nemoci covid-19 zatím není stoprocentní lék ani vakcína. Některým pacientům je ale podáván experimentální lék remdesivir, který vyvinuli američtí vědci. Tamní úřad pro kontrolu potravin a léčiv povolil jeho nouzové používání v omezené míře. Přípravek by tak mohli dostat i další pacienti v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Remdesivir

V Česku se může remdesivir podávat ve čtyřech nemocnicích - v pražských nemocnicích Na Bulovce, v Motole a ve Všeobecné fakultní nemocnici a také ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně | Foto: Ulrich Perrey | Zdroj: Reuters

Příští týden by mohli mít remdesivir k dispozici lékaři v pražském Motole nebo ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Jak ale Radiožurnálu sdělila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová, nemocnice musí během víkendu ještě podepsat smlouvy.

Buď funguje výborně, nebo vůbec, komentuje účinnost Remdesiviru biochemik. Radí počkat na nezávislý test

Číst článek

Experimentální lék se v České republice podává zatím jen pacientům s pokročilým stádiem nemoci covid-19, kteří jsou v umělém spánku a připojeni na plicní ventilaci.

Dva takové případy jsou právě ve Fakultní nemocnici v Motole. Jednomu pacientovi už remdesivir podávají několik dní a léčba prý zatím vypadá nadějně. Další várku amerického přípravku by tak podle mluvčí motolské nemocnice Jany Merxbauerové lékaři mohli podat druhému pacientovi na plicní ventilaci.

Celkově mohou v Česku svým pacientům podávat remdesivir čtyři lékařská zařízení. Kromě nemocnice u svaté Anny a Motola, kde by ho mohli mít po víkendu, je to také pražská Nemocnice Na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice, každá z nich dostala po deseti léčebných kúrách.

Právě ve Všeobecné fakultní nemocnici byl experimentální lék podán jako prvnímu v Česku taxikáři, který se z nemoci covid-19 nedávno vyléčil.

Léčí se i favipiravirem

„Stále se ale musíme mít na pozoru, je to pořád experimentální lék a probíhají klinická hodnocení. To znamená, že předjímat jakýkoliv výsledek je v tuto chvíli velmi předčasné, zvlášť, když vidíme, že soubory pacientů, u kterých byla data sledována, nejsou příliš robustní. Každý den se v podstatě dochází k nové informaci,“ varuje Storová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že pořád není jistota, že lék bude u pacienta fungovat stoprocentně.

Remdesivir není jediným lékem, kteří pacienti s covid-19 dostávají. Pro ty, kteří jsou spíš v počáteční fázi nemoci, je určený japonský favipiravir. Dostat by ho mohlo až 100 pacientů. Momentálně ho má k dispozici Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice a Slezská nemocnice v Opavě.

Další o něj požádaly, mezi ty se řadí například již zmíněná Nemocnice Na Bulovce a Fakultní nemocnice v Ostravě nebo Hradci Králové. Několik pacientů v Nemocnici Na Homolce léčí naopak plazmou. Jejich stav by měl být stabilizovaný.

Kristýna Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme