Většina okresů je na semaforu oranžových, zčervenalo okolí Prahy a Uherskohradišťsko

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek na tiskové konferenci představil aktualizovaný semafor. Většina okresů zůstává oranžových, tedy na druhém stupni nebezpečí. Mezi červené okresy s nejvyšším rizikem nákazy se nově vedle Prahy zařadila také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Trend nárůstu případů se podle ministra nezlepšuje, nemocniční kapacity jsou ale zatím zaplněné jen z 20 procent.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 15:32 2. 10. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový semafor českých okresů představený ministrem Romanem Prymulou (za ANO) v pátek 2.10.

Nový semafor českých okresů představený ministrem Romanem Prymulou (za ANO) v pátek 2.10. | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Podle dřívějšího semaforu, který byl naposledy aktualizován 22. září, patřila mezi nejpostiženější regiony pouze Praha. V současné době zůstává stále 18 okresů zelených, to znamená s nižším rizikem nákazy. Pouze tři okresy, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko se přesunulo z druhého stupně nebezpečí do nejvyššího.

V oranžových i červených okresech se potom mají podle opatření ministerstva zdravotnictví v pondělí na dva týdny uzavřít střední školy.

‚Chceme zveřejňovat data‘

Ministr také uvedl, že má v plánu představit výhledovou strategii ke koronaviru a zveřejnit další data týkající se epidemie.

„Některá data, která máme možnost publikovat, publikována budou. Příští týden chceme zveřejnit výhledovou strategii, abychom byli schopni říci, která opatření přicházejí v úvahu, jak je variabilně budeme volit a od čeho se budou odvíjet. Nejsme schopni říci, kam se bude Česko posouvat,“ sdělil na tiskové konferenci Roman Prymula.

„Trend, který není pozitivní, je narůstající podíl pozitivních testů,“ dodal. Ve středu byl podíl pozitivně testovaných 15 procent, cílem je podle ministra dostat se k hranici deseti procent

Poznamenal také, že je potřeba snížit nynější reprodukční číslo. To se v současné době pohybuje okolo 1,24, jeho hodnotu je ovšem potřeba srazit pod 1.

Karanténa, den čtvrtý: volá hygiena!

Číst článek

Kapacity zatím stačí

Ani při okamžitém zavedení přísných opatření se však podle Prymuly nepodaří nárůst nových případů okamžitě zastavit. „Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující zaoceánský parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ řekl.

Každé opatření se podle něj projeví za sedm až deset dní. Cílem všech přijímaných opatření je zejména zabránit vyčerpání kapacit nemocniční péče.

Podle Vladimíra Černého, předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, jsou nyní kapacity zaplněné asi z 20 procent, a běžný provoz nemocnic tak zatím není nutné kvůli koronaviru omezovat. Dodal ale, že k tomu může v dalších dnech dojít.

Schválení nových testů

„Objem dodávek remdesiviru do Česka závisí jen na rozhodnutí Evropské komice. Z pohledu naší země lze konstatovat, že počet dávek je adekvátní a nadále jednáme o další dodávce léku,“ komentoval dále Černý.

Podle Romana Prymuly byly také schváleny tzv. LAMP-testy ze slin, které by mohly být tak k dispozici od příštího týdne. „Naše tuzemská společnost, která je vyrábí, má ale omezené možnosti,“ dodal ministr.

Ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 1134 pacientů, na jednotkách intenzivní péče je 192 z nich. Nejvíc pacientů s covidem je v nemocnicích v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Vůbec nejvíc nemocných leží v nemocnici v Uherském Hradišti, kde je nakažených covidem 73.

onz, aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme