Jen ten Putin je nějakej divnej...

Je neobvyklé, když v autoritářském státě vydá vůdcův mluvčí třikrát během měsíce prohlášení, že jeho šéf se těší dobrému zdraví. To se teď stalo v Rusku. Mluvčí Dmitrij Peskov opakovaně ujistil veřejnost, že Vladimir Putin je fit.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Fámy, že je tomu právě naopak, ale stále kolují po Rusku a už se přenesly do zahraničí. Tam to dopravil anonymní kanál na komunikátoru Telegram, který si říká Generál SVR (čili ruské rozvědky), tváří se jako útočiště lidí z tajných služeb, kteří pracovali přímo s Putinem a nyní usilují o jeho pád. Pravidelně zveřejňuje údajně interní informace o Putinově kritickém zdravotním stavu a zločinech jeho tajných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexandr Mitrofanov: Jen ten Putin je nějakej divnej...

V politice je s tímto kanálem propojen bývalý profesor Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, politolog Valerij Solověj, který založil hnutí Změny a nyní poprvé dlí ve věznici poté, co dostal 10 dnů za rozhovor s lidmi na ulici v Petrohradu.

V minulých dnech se ale roztrhl v ruských nevládních médiích pytel s odhaleními korupce přímo v Putinově rodině a jeho blízkém okolí. Nezávislé servery, které se specializují na investigaci, publikovaly materiály o Putinově téměř oficiální milence Alině Kabajevové a jejích astronomických příjmech, o dosud neznámé milence Světlaně Krivonogichové, která se díky vztahu s Putinem měla stát z uklízečky miliardářkou, a jejich dceři, o prezidentově exzeti Kirillu Šamalovovi, který díky rodinnému postavení přišel téměř zadarmo k miliardám, nebo o šedé eminenci Putinova režimu Juriji Kovalčukovi, který je nazýván druhým nejvlivnějším mužem v zemi.

Dementi slov vlastního šéfa

Obecně se tento proud odhalení vnímá ve veřejném prostoru jako snaha někoho z blízkého Putinova okolí podtrhnout šéfovi stoličku, možná i s ohledem na jeho zdravotní stav.

Politoložka Jekatěrina Šulmanová však míní, že za tímto procesem nestojí žádní konkrétní strůjci. Podle ní jen probíhá těžká a nervózní příprava mocenských struktur na již blízké období po Putinovi a pro ně platí pravidlo: „Když nepraštíme my je, praští oni nás“.

Úvahy o tom, že Putin není ve své kůži, se vrátily do veřejného prostoru poté, co na setkání se svou Radou pro lidská práva mluvil z cesty o kauze exnovináře Ivana Safronova, který je několik měsíců ve vazbě kvůli obvinění ze špionáže ve prospěch České republiky. Prohlásil, že Safronov byl již odsouzen, což je nesmysl. Mluvčí Peskov musel vydat dementi slov vlastního šéfa.

Mezitím preference Jednotného Ruska klesly na nejnižší hodnotu za poslední čtyři roky, byť stále podle agentury Levada Centr tvoří 43 procent. Popularita samotného Putina mezi mládeží ve věku 18 až 24 let za poslední rok poklesla podle téže agentury z 36 na 20 procent.

Jak se říkalo v jedné televizní reklamě, všechno dobré, jen ten Putin je nějakej divnej.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Alexandr Mitrofanov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme