Opozice pošle připomínky k pandemickému zákonu, dohodla se s Babišem a ministry

Opoziční strany podle dohody z úterní schůzky s vládou pošlou ještě během dne připomínky k pandemickému zákonu, který v pondělí schválila vláda. Ministerstvo zdravotnictví se s nimi pokusí vypořádat. Pokud některé rozpory zůstanou, sešli by se představitelé stran znovu. Novinářům to po jednání ve sněmovně řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Cílem podle něj je, aby zákon projednala sněmovna ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:57 16. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Schůzky k dalšímu postupu při epidemii se v úterý ve sněmovně účastnili lídři opozičních stran, premiér Andrej Babiš (ANO), Hamáček a další ministři včetně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Rada pro zdravotní rizika podle Havlíčka podporuje otevření obchodů od pondělí. Nutné budou respirátory

Číst článek

„Dohodli jsme se, že dnes pošle opozice připomínky k vládnímu návrhu, ministerstvo se je pokusí vypořádat. Pokud budou některé s rozporem, tak se k tomu ještě sejdeme. Cílem je projednat pandemický zákon ve čtvrtek, na tom panovala shoda,“ popsal ministr vnitra.

Jednání s vládou bylo konečně věcné, řekl předseda ODS Petr Fiala. Situaci podle něj prospělo, že vláda nedostala minulý týden souhlas opozice prodloužit nouzový stav a musela jednat s hejtmany a nyní se vrátit k rozhovorům s opozicí.

„Rýsuje se shoda, jak schvalovat pandemický zákon, což je důležité, abychom mohli s pandemií bojovat účinněji, a ne jen stále prodlužovat nouzový stav,“ uvedl.

Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky Babiš označil většinu opozičních iniciativ za dobré či akceptovatelné.

Kvalitní zákon by podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana mohl zajistit, že stav nouze nebude nutný. Pokud bude jednání dál vstřícné, dohoda může být rychlá, míní předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podobný návrh jako v květnu

Návrh zákona, jak ho připravilo ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. Ministři po jednání vlády v pondělí uváděli, že opozice má příležitost předpis změnit, ale kabinet nemohl předvídat jejich připomínky.

Očkovat proti covidu je připraveno přes 3000 praktiků. Prioritně chtějí oslovit neregistrované pacienty

Číst článek

Konkrétní návrhy změn v úterý avizovala koalice stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), koalice Pirátů a STAN v pondělí uvedla, že v předpisu postrádá například parlamentní kontrolu a úpravu otázky kompenzací.

Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Upravuje také povolávání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu.

Neumožňuje omezení volného pohybu. Má umožnit, aby k nejdůležitějším opatřením proti covidu-19 nebyl nutný nouzový stav.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme