Zákaz pohybu mezi okresy se projevil nejvíce v Praze. Mobilita se celkově snížila o třicet procent

Protiepidemické opatření, kterým vláda zakázala pohyb mezi okresy, snížilo mobilitu mezi okresy hlavně o víkendu. Z Prahy lidé proti normálu vyjížděli méně až o 70 procent. Pohyb a setkávání obyvatel se omezil od začátku března i jinde, asi o čtvrtinu méně lidí než obvykle bylo o víkendech i v parcích, v únoru jich bylo naopak o pětinu víc. V pondělí to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Vychází z dat mobilních operátorů a Google Mobility Report.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda uzavřela okresy, lidé museli mít na přejezd do jiného okresu odůvodněné čestné prohlášení, které kontrolovala policie.

Vláda uzavřela okresy, lidé museli mít na přejezd do jiného okresu odůvodněné čestné prohlášení, které kontrolovala policie. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Cílem opatření snižujících mobilitu obyvatel je redukce počtu rizikových kontaktů, zejména při hromadném setkávání osob napříč regiony. Zásadní je omezení zejména volnočasové víkendové mobility a hromadného setkávání osob v letoviscích, rekreačních oblastech a jiných atraktivních místech,“ napsalo ministerstvo.

Nouzový stav musí trvat se všemi opatřeními, řekl Blatný. Omezení pohybu nevyjímaje

Číst článek

Dodržování takových opatření se podle modelů promítá na brzdění epidemie podle ministerstva nejméně ze 30 procent. Od poloviny února se přitom pohyb lidí mezi okresy zvyšoval. „Hypotéza je, že si po oznámení plánu uzávěry obyvatelé okresů ještě na poslední chvíli chtěli vyřídit mimo okres, co potřebovali,“ píše se v tiskové zprávě.

Například z okresu Praha lidé vyjížděli před uzávěrou asi o deset procent méně než obvykle, po uzávěře o 42 procent méně. O víkendech před uzavřením okresů vyjíždělo z Prahy asi o šest procent lidí víc než před pandemií, poté se proti normálu počet cest mimo Prahu snížil o 70 procent proti dlouhodobému průměru.

Efekt dalších opatření

Epidemická situace se na začátku roku nejvíc zhoršila v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, poté se vlna nových případů šířila i do Středočeského, Plzeňského a Pardubického kraje. Po zavedení přísných opatření na začátku března byl podle ministerstva dopad na Vysočinu a moravské regiony asi o 40 procent nižší než u těch nejvíce zasažených.

„V tomto efektu se samozřejmě synergicky promítá vliv všech přijatých opatření současně a nelze přesně separovat vliv samotné redukce mobility mezi okresy,“ uvedlo ministerstvo. Data mobilních operátorů ale ukazují na východě země pokles mobility.

Do práce cestovalo v březnu asi o 28 procent lidí méně než obvykle. Úřad předpokládá, že ještě více lidem bylo umožněno pracovat z domova. V Praze byl pokles až 40 procent. Lidé ale do práce cestují stále více než na začátku epidemie na jaře 2020. Ve stanicích veřejné dopravy se lidé pohybují asi o 43 procent méně než v době před pandemií, proti konci února byl pokles ještě asi o dalších 10 procent.

V místech jako jsou venkovní prostory a parky se mobilita hned na začátku března snížila proti dlouhodobým hodnotám před pandemií o 18 procent. Proti konci února to bylo skoro o třetinu. V týdnu po 14. března se pohyb lidí v parcích dál snižoval až o 21 procent ve všední dny a o 27 procent o víkendech.

Data o dopadech opatření na pohyb obyvatel dostali před rozhodováním o pokračování nouzového stavu i poslanci. Někteří je kritizovali, například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vláda nedokáže přesně říct, která z opatření za poklesem počtu nově infikovaných stojí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme