Nedostatek čipů, který narušil výrobu aut, bude pokračovat i příští rok, odhaduje šéf firmy Stellantis

Globální nedostatek čipů, který letos narušil výrobu u většiny automobilek, zřejmě bude pokračovat také v příštím roce. Předpověděl to podle agentury AP Carlos Tavares, šéf nadnárodní automobilové skupiny Stellantis.

Tento článek je více než rok starý.

Detroit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní zácpa v Praze

Problémy s dodávkami čipů tlačí vzhůru ceny nových i ojetých vozů (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Problémy s dodávkami čipů vedly k nedostatku nových automobilů, což tlačí vzhůru ceny nových i ojetých vozů. Ve Spojených státech v červnu průměrná cena nového vozidla podle výzkumné společnosti Kelley Blue Book překročila 42 tisíc dolarů, tedy 914 tisíc korun, a dostala se tak na nový rekord, píše AP.

Českému průmyslu chybí plasty, kovy a čipy. Cena aut by se kvůli tomu mohla zvýšit

Číst článek

Tavares uvedl, že Stellantis pracuje na tom, aby si zajistil čipy od několika dodavatelů, a dokonce upravuje design vozů tak, aby při jejich výrobě mohl používat čipy, které jsou dostupnější. Upozornil rovněž, že problémy v dodavatelském řetězci tlačí jeho podnik k tomu, aby si klíčové součástky vyráběl sám a nemusel se spoléhat na dodavatele.

Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Firma vznikla v lednu spojením americko-italského výrobce Fiat Chrysler a francouzské společnosti PSA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme