Naočkovaných je více než 80 procent výpravy, tvrdí Český olympijský výbor k situaci v Tokiu

Počet případů pozitivně testovaných českých olympioniků na covid vzrostl v Tokiu už na tři. Další dva pozitivní testy měli z olympijské výpravy lékař a člen realizačního týmu Vlastimil Voráček a trenér plážových volejbalistek Simon Nausch. „Naprosto přesně víme, kdo naočkovaný je a kdo není,“ odpověděl na dotaz serveru iROZHLAS.cz ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní olympijské hry v Tokiu

Letní olympijské hry v Tokiu | Zdroj: Profimedia

V Tokiu se doposud v české výpravě objevilo pět pozitivních případů koronaviru - lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého testy odhalily už na letišti v Tokiu, počínaje, přes plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche, stolního tenistu Pavla Širučka až po plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

Plážová volejbalistka Nausch Sluková má covid, v Tokiu už je třetím nakaženým českým sportovcem

Číst článek

Server iROZHLAS.cz se proto na Český olympijský výbor obrátil s dotazem, kolik ze 116 českých sportovců, kteří se na olympijské hry do Tokia nominovali, podstoupilo očkování.

„Seznam sportovců k dispozici máme, ale podléhá lékařskému tajemství, nicméně naprosto přesně víme, kdo očkovaný je a kdo není. Načkovaná je drtivá většina výpravy, více než 80 procent,“ reagoval ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Sportovce do očkování nenutili

Členové realizačního týmu jednotlivých sportovců, tedy například trenéři a lékaři, nemohli být k vakcinaci nuceni. Měla jim být pouze důrazně doporučena. Naopak členové z organizačního výboru ČOV měli podle mluvčího očkování povinné.

Nákazu covidem v českém olympijském týmu bude vyšetřovat ministerstvo zdravotnictví

Číst článek

„Sportovce a jejich doprovod nutit nemůžeme, ale pak je náš organizační výbor Českého olympijského výboru, tedy lidé okolo sportovního ředitele Martina Doktora, a v něm máme očkované všechny členy. Tam jsme si to dali povinně, protože jsme si to interně nařídili,“ zdůrazňuje ředitel komunikace Alföldi a v závěru vypočítá, kolik osob pod záštitou české vlajky se v dějišti her celkem objeví.

„Lékaři, fyzioterapeuti, celá česká výprava má v Tokiu přibližně 260 členů i s doprovodem a ti jsou z více než 80 procent naočkováni.“

Příčiny série covidových případů v českém olympijském týmu bude vyšetřovat komise ministerstva zdravotnictví. S ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) se na tom domluvil předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Příčiny výskytu nákazy covid-19 mezi členy olympijské výpravy prošetří hygienici. Musí se provést důkladné epidemiologické šetření. To ukáže, jak se nákaza mezi sportovce dostala a zda byla dodržena všechna protiepidemická opatření.

15:04 – 22. 07. 2021

8 144

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme