Počet nakažených v Tokiu roste. Expert kritizuje opatření, šéf organizátorů připustil možnost zrušení

Olympijské hry v Tokiu poznamenává před oficiálním zahájením nárůst nakažených mezi sportovci a realizačními týmy. Ředitel organizačního výboru Toširó Muto se v úterý nechal slyšet, že by hry mohly být na poslední chvíli zrušeny, s tím ale předseda Mezinárodního olympijského výboru nesouhlasí. Experti a japonská veřejnost se obávají nedostatečných hygienických opatření.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park.

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park. | Zdroj: Reuters

Celkem Tokio přivítá 11 000 sportovců z 200 zemí, kteří budou bydlet v 21 budovách.

Další koronavirový případ v české olympijské výpravě, pozitivní test měl trenér beachvolejbalistek Nausch

Číst článek

Město ve středu ohlásilo 1832 nových nakažených nemocí covid-19, což je nejvíce od poloviny letošního ledna. Sportovců či jiných účastníků olympijských her, kteří přijeli v posledních dnech do Japonska, je podle organizátorů nakažených přes 70. 

Šéf organizačního výboru Toširó Muto na přímý dotaz nevyloučil, že by hry ještě mohly být zrušeny. „Nemůžeme odhadovat, jak se bude epidemie vyvíjet. Pokud se vyskytne větší nárůst, budeme o tom náležitě diskutovat,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Případnou diskuzi na téma koronaviru povede pět orgánů - Mezinárodní olympijský výbor, organizační výbor, japonská vláda, tokijská metropolitní vláda a Mezinárodní paralympijský výbor.

Právě předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach však zrušení her odmítá „My v MOV nikdy nezradíme sportovce a zrušením bychom přišli o celou generaci sportovců. Takže zrušení pro nás nikdy nebyla možnost," řekl.

Bublina nefunguje

Místo konání největší sportovní události roku mělo být ochráněno i vysokými hygienickými opatřeními. „Návštěvníci, sportovci, novináři a delegáti mají být v bublině, která ale očividně nefunguje,“ řekl pro Reuters expert na veřejné zdraví Kenji Shibuya.

Beachvolejbalista Perušič měl v Tokiu pozitivní test na koronavirus, může přijít o olympiádu

Číst článek

Shibuya dodává, že zásadním problémem byl nedostatek transparentní diskuse o tom, jak bude bezpečnost na olympijských hrách zajištěna. Nejvíce se obává interakce účastníků olympiády s místními.

„Není žádný způsob jak trasovat pohyb lidí a pro sportovce a novináře neplatí 14denní karanténa,“ popisuje Shibuya. „Kdyby organizátoři předem aplikovali všechna opatření, tak to mohlo fungovat. Ale bublina už je protržená.“

Jak píše ESPN, koronavirová situace kolem olympijských her vzbuzuje mezi místními obavy z další vlny nákazy. V průzkumu místního deníku Asashi Šimbun vyjádřilo 68 % respondentů pochyby nad schopností organizátorů ochránit olympiádu před nárůstem počtu nakažených. 55 % jich bylo proti konání Olympijských her.  

Olympijské hry v Tokiu začínají zahajovacím ceremoniálem v pátek 23. července. Veškeré dění v Tokiu pro vás bude mapovat stanice Radiožurnál Sport.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme