Požár hal v Mladé Boleslavi hasiči likvidovali 17 hodin. Škoda podle policie přesáhne miliardu korun

  • Zhruba po 17 hodinách v neděli před 13.30 hasiči uhasili rozsáhlý požár výrobních a skladovacích hal poblíž nádraží v Mladé Boleslavi.
  • Od sobotních 20.30 oheň likvidovalo přes 100 hasičů a kolem 40 hasičských aut, několik hodin platil nejvyšší stupeň požárního poplachu.
  • Škoda podle předběžných odhadů policie přesáhne jednu miliardu, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo. ČTK to řekla policejní mluvčí Michaela Richterová a hasiči o tom informovali na twitteru.

Aktualizováno Mladá Boleslav (Aktualizováno: 15:18 30. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šlo o jeden z nejničivějších požárů v Česku, škoda podle policie přesáhne miliardu korun. Doposud nejvyšší škodu ve výši čtyř miliard korun způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova.

Hasiči ještě před půlnocí vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, který se vyhlašuje výjimečně, u velkých požárů či živelních pohromách.

„Vyhlášen byl z toho důvodu, že jsme se tam potýkali s nedostatkem hasební vody. Zřídili jsme několik čerpacích stanovišť. Snažíme se zastavit šíření požáru,“ popsal během noci pro Radiožurnál mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Situaci na místě navíc komplikoval silný vítr.

STŘED. ČECHY: Od večerních hodin zasahujeme s @HZS_ScK u požáru palet a vedle sousedící haly poblíž vlakového nádraží v Čejetičkách na Mladoboleslavsku. Po kompletním uhašení budeme zjišťovat příčinu. Škoda, kterou požár způsobil, přesáhla předběžně 1 miliardu Kč. @policiestc

07:59 – 30. 01. 2022

5 72

Více než 100 hasičů

Na místě zasahovalo kolem 100 hasičů. Nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu byl snížen na třetí, kolem 4.00 pak na druhý stupeň. Někteří hasiči byli posláni zpět na své základny.

V neděli ráno na místo přijela speciální technika, aby pomohla s odstraňováním zborcených konstrukcí. Na místě pomáhalo s rozebíráním zasaženého objektu třeba rypadlo. Příčina požáru zatím není známa.

Vzplanuté palety zřejmě patřily společnosti Akuma, která v místě zásahu hasičů sídlí. Z nich se požár přenesl na výrobní a skladovací haly v sousedství, které využívá firma Grupo Antolin Turnov.

Kamila Andrlová z firmy ČTK potvrdila, že podnik je v prostorách, kde hořelo, v nájmu. Podle informací policejní mluvčí Michaely Richterové zde zřejmě firma uskladňovala plastové součásti aut a linky na jejich výrobu.

Během hašení na místě chemická jednotka hasičů z Kamenice monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili. Město přesto během noci doporučilo lidem v okolí nevětrat.

Výběr požárů v průmyslových areálech za posledních deset let

8. dubna 2011 - Požár v areálu firmy na recyklaci plastů Remiva v Chropyni na Kroměřížsku způsobil škodu za 270 milionů korun.

9. června 2012 - Oheň zničil letadlo ATR 42 a lehce zranil jednoho člověka při požáru v hangáru pražského ruzyňského letiště. České aerolinie odhadly škodu na 300 milionů korun.

20. dubna 2014 - Požár v galvanovně lanškrounské firmy Kozák Svitavy způsobil škodu za 200 milionů korun.

13. srpna 2015 - Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch. Požár zasáhl kromě etylenové jednotky pyrolýzní pece. Hasiči požár lokalizovali po pěti dnech. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škodu na majetku Unipetrol vyčíslil na čtyři miliardy korun. Letos v červnu mostecký soud zprostil viny dva zaměstnance chemičky obžalované z ohrožení z nedbalosti v souvislosti s havárií.

23. srpna 2015 - V pražských Vysočanech v areálu bývalé ČKD hořel sklad textilu v tovární hale. Podle předběžných informací oheň zničil zboží za více než 270 milionů korun.

14. února 2017 - Dva lidské životy a stomilionovou škodu si vyžádal požár v lakovně ve Zvoli u Prahy, který hasiči likvidovali 36 hodin.

10. května 2017 - Požár haly s uskladněnými pneumatikami u Ostředku na Benešovsku způsobil škodu za 110 milionů korun.

30. června 2017 - V Plané na Tachovsku hořel sklad propan-butanových lahví, požár doprovázely desítky řetězových výbuchů. Zdravotníci ošetřili dva lidi, jeden člověk na místě zemřel.

21. října 2017 - Požár v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku způsobil škodu 100 milionů korun.

23. února 2018 - V bývalém areálu mrazíren v Mochově u Prahy požár zachvátil jednu z hal. Škodu majitel odhadl na 100 milionů korun.

19. září 2018 - V areálu skládky Celio v Litvínově se vzňala hala s linkou na drcení odpadu. Vyhlášen byl nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. Škodu firma odhadla na 100 milionů korun.

15. října 2018 - V Lysé nad Labem hořela výrobní hala společnosti Kovona, která vyrábí kovový nábytek. Podle odhadů majitele požár způsobil požár škodu více než 100 milionů korun.

25. února 2019 - Noční požár haly v pražské Michli podle odhadu hasičů způsobil škody až za 100 milionů korun.

6. května 2020 - Požár tovární haly v Polici nad Metují na Náchodsku. Majitel haly, strojírenská společnost Hauk, škody odhadl na asi 100 milionů korun.

19. listopadu 2020 - Rozsáhlý požár zasáhl výrobní halu společnosti Bidfood v Kralupech nad Vltavou. Podle vyšetřovatele požárů způsobil oheň škodu minimálně 150 milionů korun. Škoda se týká jak objektu, z jehož výroby vycházejí produkty pod značkou Nowaco, tak technologií. Policie letos změnila právní kvalifikaci činu na úmyslné obecné ohrožení.

26. února 2021 - Zhruba pět hodin bojovali hasiči s požárem průmyslového objektu v Chrastavě u Liberce. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla předběžně odhadnuta na 100 milionů korun.

2. července 2021 - V pražských Letňanech hořela vstupní hala, která je součástí veletržního areálu. Konala se tam výstava stanů a vybavení do přírody. Podle předběžných odhadů je škoda 150 až 200 milionů korun.

6. července 2021 - Škodu po výbuchu v areálu Preolu v Lovosicích provozovatel předběžně odhadl na 200 milionů korun.

29. července 2021 - Škodu za 200 milionů korun způsobil podle požár výrobní linky a střechy výrobní haly společnosti Al Invest Břidličná v Břidličné na Bruntálsku.

20. října 2021 - Požár ve spalovně odpadu v pražských Malešicích způsobí podle odhadu škodu za stovky milionů korun. Přesný rozsah poškození stanoví znalecký posudek.

30. ledna 2022 - Při rozsáhlém požáru hal v Mladé Boleslavi vznikla podle prvotních odhadů škoda 900 milionů korun, uvádějí hasiči. Policie ji odhaduje na více než miliardu.

lpa, dok, voj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme