Pomoc Ukrajině ne, Trumpovo doporučení ano. Exprezidentův vliv testují republikánské primárky

Amerika začíná testovat skutečný vliv Donalda Trumpa na Republikány. A spolu s tím také podporu Ukrajiny a východní Evropy. Exprezident po celé zemi určil, které kandidáty by teď měli jeho fanoušci volit během stranických primárek před volbami do Kongresu. V úterý se hlasuje v Ohiu a hledá se tam náhrada za senátora Roba Portmana. Ten pomoc Ukrajině podporuje, na rozdíl od Trumpem doporučeného republikána. Tím je podnikatel a spisovatel JD Vance.

Tento článek je více než rok starý.

Ohio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeho příznivci cestou na předvolební mítink ve městě Cuyahoga Falls míjejí muže, který je provokuje cedulí, že Vance je psychicky nemocný. Nápis je ve skutečnosti sprostější a jeho autorovi přicházejí někteří Vancovi fanoušci vynadat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Republikánské primárky v Ohiu budou první test vlivu Donalda Trumpa. Více si poslechněte v reportáži zpravodaje Českého rozhlasu v USA Jana Kaliby

Vance podporuje miliardář Peter Thiel a pro mnohé překvapivě také Trump, před kterým Vance kdysi varoval, dokonce ho přirovnal k možnému americkému Hitlerovi. Teď se ale všude pyšní jeho oficiální podporou a ta z něj také dělá hlavního favorita republikánských primárek.

V rámci kampaně, těsně před současnou ruskou invazí, Vance také řekl, že ho nezajímá, co se stane s Ukrajinou. Později dodal, že Putin je zlý, ale že Americe škodí, když se angažuje ve východní Evropě.

Trumpovo doporučení

Během mítinku je hlavním hostem Josh Hawley, senátor, který zdviženou pěstí povzbuzoval dav při přepadení Kapitolu. Hlavním motivem je boj proti zkaženým elitám. O Ukrajině nepadne ani slovo.

Trump se dopustil pohrdání soudem. Neposkytl dokumenty spojené s vyšetřováním jeho podnikání

Číst článek

Vancovi příznivci si domů odnášejí zahradní cedule s jeho jménem. Ptám se jich na Ukrajinu. Všichni ruskou agresi odsuzují a hodně jich americkou pomoc Ukrajině podporuje, na rozdíl od kandidáta, kterého se chystají volit. To proto, že zásadní je pro ně něco jiného.

„Musím přiznat, že jsme s manželkou zvažovali i další kandidáty. Co ale asi rozhodlo – že ho podpořil Trump,“ říká Radiožurnálu John. Trumpova podpora je klíčová, to slyším od Vanceových voličů opakovaně.

A z témat tyto republikány z Ohia nejvíc zajímá ochrana jižní americké hranice před imigranty. Ukrajina mezi jejich prioritami není.

Ukrajinští imigranti volí různě

Ovšem Ohio má jednu z nejsilnějších komunit Američanů ukrajinského původu. A u těch je to samozřejmě jinak.

Irena Stolarová Vancovo jméno vůbec nechce vyslovit, ale jeho antiukrajinské postoje ji prý děsí. Je ředitelkou Asociace mladých ukrajinských Američanů z předměstí Clevelandu.

Na akci této organizace potkávám i Lubu Holovatou. Na sobě má ukrajinský kroj, na Ukrajině příbuzné a na zprávy už se prý ani nemůže dívat, jak u toho trpí.

Myslím, že volit budu někoho, kdo je pro svobodu. To znamená, že podporuje Ukrajinu. Nechápu, že je někdo proti. Američani přece rozumějí tomu, co je svoboda. Teda aspoň doufám. Neposíláme tam vojáky, jen zbraně a jinou pomoc,“ vysvětluje Luba Holovatá, žena narozená ukrajinským rodičům po druhé světové válce v uprchlickém táboře v Německu.

V USA po deseti letech překreslují volební okrsky. Těžit z toho můžou hlavně republikáni

Číst článek

Vance máme s manželem mezi favority, ale ještě to musíme prozkoumat. Říkal ty věci o Ukrajině, tak možná ještě dáme hlas někomu jinému. Díváme se na volební spoty, tam se pomlouvají navzájem a neříkají všechno. Člověk musí být opatrný,“ dodává Holovatá, která jako řada Ukrajinců v Ohiu tradičně volí republikány.

Andy Fedynsky s podobným životním příběhem je naopak demokrat, ale z pozice lídra zdejší komunity ukrajinských Američanů teď intenzivně jedná o podpoře Ukrajiny s politiky i kandidáty obou hlavních stran.

Jak říká pro Český rozhlas, z republikánských kandidátů na uvolněné křeslo v americkém Senátu otevřeně podpořil pomoc Ukrajině jen jediný – Matt Dolan. Tomu poslední průzkum před primárkami republikánů v Ohiu od Emerson College přiřknul třetí místo v preferencích.

Průzkum dále uvedl, že asi desetina voličů zatím nerozhodla. Nejvíc, skoro čtvrtina, odpověděla, že dá hlas Donaldem Trumpem doporučenému Jamesi Davidu Vanceovi.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme