Unie zákazem ruské ropy ukázala, že spolupracuje, říká Fiala. Česko bude mít dočasnou výjimku

O výborném výsledku pro Evropskou unii i pro Českou republiku hovořil dnes český premiér Petr Fiala poté, co se lídři sedmadvacítky v první den summitu v principu dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy. Embargo bude podle něj zahrnovat výjimku bez „časového limitu“ pro ropu dováženou ropovody. Ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy dostane Česko 18měsíční výjimku, řekl Fiala.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) a český premiér Petr Fiala během společné tiskové konference

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) a český premiér Petr Fiala během společné tiskové konference | Foto: Francois Walschaerts / Pool | Zdroj: Reuters

Přesná podoba šestého balíku protiruských sankcí včetně ropného embarga by mohla být známá v nejbližších dnech.

„Klíčové problémy se podařilo během toho večerního jednání odstranit... protože všichni prokázali vůli dosáhnout jednotného postoje,“ uvedl premiér na ranním brífinku s českými novináři.

Předseda unijních summitů Charles Michel ve čtvrtek pozdě večer ohlásil dohodu na zákazu ruské ropy přivážené tankery poté, co členské země zejména kvůli výhradám Maďarska projednávaly ropné embargo skoro měsíc. Platit má začít na konci roku, přičemž podle unijních činitelů bude znamenat snížení dovozu o dvě třetiny.

Summit EU se shodl na novém sankčním balíku. Obsahuje zastavení dovozu takřka veškeré ruské ropy

Číst článek

Skrze ropovody bude moci ruská ropa do EU proudit dál, ovšem Polsko a Německo ohlásily plán zastavit dodávky prostřednictvím severní větve ropovodu Družba, a proto se mluví dokonce o 90procentním snížení.

Podle Fialy čtvrteční jednání ukázala, že EU je schopna dosahovat jednotného postoje proti „ruskému agresorovi“ a udržovat tento postoj. Konkrétní znění ropného embarga stále není hotové, ovšem výjimka pro ropovody je podle posledních návrhů spojená se zákazem přeprodávat a nakupovat produkty z ruské ropy.

Česko kvůli závislosti na naftě ze zahraničí požadovalo v tomto bodě dočasný odklad a podle Fialy s tímto požadavkem uspělo.

„Česká republika... bude mít výjimku 18 měsíců, po kterou bude možné dovážet produkty,“ uvedl český premiér. Dodal, že české vládě by nevadilo zastropování těchto nákupů, protože hlavním cílem je zajistit „dostatek nafty pro naše podniky a občany“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme