Začaly oslavy 70 let vlády britské královny Alžběty II. Trpěla menšími obtížemi, nezúčastní se mše

  • Slavnostní vojenský průvod v centru Londýna zahájil ve čtvrtek oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. Akce se před očima tisíců diváků zúčastnilo asi 1400 vojáků, 400 hudebníků a 240 koní.
  • Panovnice spolu s rodinou pozdravila vojáky a poddané z balkonu Buckinghamského paláce. Až do neděle vyhlásila britská vláda státní svátek.
  • Páteční slavnostní mše díkuvzdání v katedrále sv. Pavla se ale 96letá královna, kterou v poslední době sužovaly zdravotní neduhy, nezúčastní. Během přehlídky se potýkala s menšími obtížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Děkuji všem, kdo svolávají komunity, rodiny, sousedy a přátele, aby oslavili mé platinové jubileum,“ napsala královna v prohlášení k národu. „Dobrá vůle, která je mi prokazována, mne nadále inspiruje. Doufám, že následující dny budou příležitostí k tomu, abychom se zamysleli nad tím, čeho jsme dosáhli v uplynulých 70 letech, zatímco hledíme do budoucnosti s důvěrou a nadšením,“ dodala.

Příznivci a odpůrci monarchie. ‚Kdyby to bylo na mně, zrušil bych ji hned zítra,‘ říká Paul

Číst článek

Vojenská slavnost, anglicky pojmenovaná Trooping the Colour, se už od roku 1748 koná u příležitosti narozenin panovníků Spojeného království či při výročí jejich vlády.

Průvodu se zúčastnili příslušníci Irské gardy, prvního praporu britské armády a královské gardy za doprovodu jízdy a stovek armádních muzikantů. Asi 7000 lidí si na místě koupilo vstupenky a dalších 7000 příslušníků armády a britských legií dostalo pozvání.

Po zhruba dvou a půl hodině průvod zakončil přelet 70 historických i moderních letadel královského letectva v různých formacích, zatímco Alžběta II. s některými členy své rodiny stanula na balkoně Buckinghamského paláce.

Oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. | Foto: Richard Pohle | Zdroj: Reuters

Princ Louis středem pozornosti

Příslušníky armády, letce i přihlížející Brity z balkónu kromě královny zdravilo 17 členů královské rodiny, včetně Alžbětina syna a nástupce trůnu prince Charlese s manželkou Camillou, prince Williama s manželkou Catherine a dětmi a princezny Anny.

Pozornost na sebe upoutaly zejména pravnuci královny, děti Williama a Kate. Za slunečného počasí sledovaly desetitisíce lidí, jak osmiletý princ George, sedmiletá princezna Charlotte a čtyřletý princ Louis přejíždějí v otevřeném kočáře z paláce k dějišti jezdecké přehlídky.

Na balkoně Buckinghamského paláce pak princ Louis, oděný v námořnické uniformě, rozesmál svou matku i spousty přihlížejících svými grimasami a zejména pak tím, jak si při přeletu 70 stíhaček a vrtulníků Královského letectva zacpal uši a otevřel dokořán ústa. I jeho prababička to vzala s humorem: s úsměvem se k Louisovi naklonila a něco mu říkala.

Fotoaparáty novinářů zachytily prince Louise - nejmladšího z potomků prince Williama a Catherine, vévodkyně z Cambridge - jak si zakrývá uši při přeletu stíhaček | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

12 zatčených

První den čtyřdenních oslav se však neobešel bez méně příjemných momentů. Několik jedinců se ráno, ještě před samotnou přehlídkou Trooping the Colour pokusilo narušit procesí vojáků. Londýnská policie později podle BBC potvrdila, že bylo zatčeno 12 lidí.

Skupina Animal Rebellion, která se zasazuje o práva zvířat a hlásá veganství v zájmu ochrany klimatu, přiznala, že do incidentu, při němž se nejméně tři muži vrhli na zem před vojenskou kapelu, bylo zapojeno 25 jejích stoupenců. Organizace uvedla, že reaguje na „nečinnost koruny vůči klimatické krizi a její pokračující podporu masa, rybolovu a mlékárenství“.

‚Alžběta má skotskou krev.‘ Většina obyvatel na severu Británie má královnu ráda

Číst článek

Na počest královnina výročí večer ve Spojeném království a celém Společenství (Commonwealthu) vzplane přes 3500 signálních ohňů za zpěvu sborů, které budou zpívat novou Píseň pro Společenství (Song for the Commonwealth).

Následovat budou v pátek, v sobotu a v neděli tisíce kulturních a náboženských akcí, například bohoslužba v londýnské katedrále svatého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu nebo vystoupení hvězdných hudebních interpretů a kapel jako skupiny Queen, Eda Sheerana nebo Alicie Keys.

Jisté je, že akcí spojených s platinovým jubileem se kromě královny nezúčastní ani její druhý nejstarší syn, princ Andrew, a to nejen kvůli skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina. Buckinghamský palác podle agentury Reuters oznámil, že má pozitivní test na covid-19 a nezúčastní se ani páteční bohoslužby.

Gratulace od světových lídrů

K 70 letům vlády britské královně poslal gratulace například francouzský prezident Emmanuel Macron, který panovnici daroval „jednoho z nejkrásnějších koní“ ze stáje republikánské gardy, píše agentura AFP. Sedmiletý šedě osrstěný hřebec nese jméno Fabuleu de Maucour a podle Elysejského paláce je „reprezentantem tradic francouzské kavalerie“.

Prohlašuji, že celý můj život zasvětím službě vám, slíbila královna. Alžběta II. vládne Britům už 70 let

Číst článek

Hlava katolické církve, papež František, ve svých „srdečných gratulacích“ Alžbětu II. ujistil o svých modlitbách za to, aby „všemohoucí Bůh požehnal blahobytem, mírem a jednotou“ ji, královskou rodinu i celý národ.

Gratulovali také americký prezident Joe Biden s manželkou Jill. „Jménem Spojených států gratulujeme královně Alžbětě II. k bezprecedentním 70 rokům služby Spojenému království a Společenství a děkujeme vám za vaše přátelství vůči americkému lidu,“ uvedli Bidenovi ve zdravici. Vřelý pozdrav zaslal rovněž exprezident Barack Obama. „Váš život je darem, nikoli jen pro Spojené království, ale pro svět,“ napsal Obama.

Gratulaci poslal do Londýna mezi jinými také český prezident Miloš Zeman. „V dnešním uspěchaném světě plném neustálých změn představuje oslava Vašeho platinového jubilea tolik potřebnou stabilitu a připomenutí si společné historie,“ napsal v dopise královně.

Zeman dodal, že na svoji návštěvu Buckinghamského paláce v roce 2017 vzpomíná jako na „jeden z nejsilnějších okamžiků“ svého prezidentského mandátu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron s britskou velvyslankyní Mennou Rawlingsovou u Vítězného oblouku během připomínky platinového jubilea britské královny Alžběty II. | Foto: Mohammed Badra | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme