Zelenskyj promluvil k českému Parlamentu. S projevy vystoupil už v téměř dvacítce zemí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na dálku k oběma komorám českého Parlamentu. Server iROZHLAS.cz sledoval jeho vystoupení živě. Podobných vystoupení má od začátku ruské invaze na Ukrajinu za sebou desítky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha/Kyjev (Aktualizováno: 12:10 15. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před Parlamentem

Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před Parlamentem | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ukrajinský prezident zahájil svůj projev slovy: „Jsme s vámi, buďte s námi.“ V průběhu svého vystoupení poděkoval ukrajinský prezident České republice za její humanitární i materiální pomoc a vyzval ji, aby v tom pokračovala.

Jsme s vámi, buďte s námi, vyzval Zelenskyj v českém Parlamentu. Vládě poděkoval za pomoc s uprchlíky

Číst článek

„Ruské tanky, které přepadávají ukrajinská města, musí být zastaveny a spáleny nebo vyhnány z území nezávislé Ukrajiny, aby nemohly dojet do Prahy, Brna, Plzně nebo Karlových Varů. Na našem území se odehrává bitva o budoucí podobu Evropy. Pomoc od České republiky dorazila tehdy, kdy byla nejvíce zapotřebí. Ale podpořili jste tím i sami sebe, svou vlastní svobodu. Podpora by měla trvat tak dlouho, dokud bude třeba, než dojde k vítězství,“ řekl před oběma komorami parlamentu Zelenskyj.

Za svůj cíl si podle Zelenského Rusko klade dobytí všech států v Evropě. „Od Varšavy k Sofii, od Prahy k Tallinu. Vpád na Ukrajinu je pouze první krok, aby si Rusko otevřelo cestu k dalším státům,“ řekla ukrajinská hlava státu, která však věří ve vítězství demokracie.

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ odkázal Zelenskyj v závěru svého proslovu na slova prvního českého prezidenta Václava Havla, čímž si vysloužil ovace ve stoje.

Dvacítka parlamentů

Zelenskyj většinou vystupuje v zeleném nebo khaki tričku, košili či mikině a s pár dnů starým strništěm.

Počet různých parlamentů, kam se ukrajinský prezident se svou obvykle plamennou řečí prostřednictvím videomostu připojil, už se pomalu blíží dvacítce. Mluvil například před poslanci Řecka, Austrálie, Finska, Japonska, Francie, Izraele, Spojených států a samozřejmě i před europoslanci.

‚Z toho, co potřebujeme, jsme dostali deset procent.‘ Ukrajina žádá o západní zbraně

Číst článek

Ve svých projevech vždy děkuje za podporu a pomoc, kterou už země Ukrajině od počátku ruské invaze poskytly. Ale také žádá, aby dělaly víc, často dost zpříma. Obvykle vyjmenovává konkrétní potřeby své země a žádá tvrdší sankce vůči Rusku.

Jeho řeči jsou vždycky každé zemi přesně šité na míru. Ve Španělsku třeba přirovnal Mariupol ke zničenému městu Guernica a v Japonsku vyvolal strašáka jaderné elektrárny Fukušima.

Když 1. března promlouval k Evropskému parlamentu, žádal jasný důkaz podpory. Apeloval na evropské hodnoty a opakoval, že co se děje na Ukrajině, se Evropské unie přímo týká.

Před britskými poslanci o pár dnů později srovnával 13 dní války na Ukrajině s bitvou o Británii ve druhé světové válce. Přes Shakespearovo „Být, či nebýt“ se pak dostal až k Winstonu Churchillovi. Přímo ho nejmenoval, jen si poupravil jeho ikonický projev ze 4. června 1940 tak, aby odpovídal reáliím Ukrajiny. „Budeme bojovat v lesích, na polích, na plážích, ve městech a vesnicích, na ulicích, budeme bojovat v kopcích,“ prohlásil tehdy ukrajinský prezident.

Ostrý Zelenskyj

Zelenského proslovy se ale postupem času ještě přiostřily. Ukázalo se to třeba v německém parlamentu. Mluvil o nacistech a Židech, zmínil historickou odpovědnost Německa za to, že se nebude opakovat vyhlazování měst a národů. Němce navíc obvinil, že upřednostňují svůj ekonomický prospěch před bezpečností Ukrajiny.

Své publikum takto zahanbil i v Itálii, kde politiky napomenul, aby neposkytovali útočiště vrahům. Poukazoval na to, že si lidé z Putinova okruhu užívali dovolené v Itálii.

Válka sjednocuje, Evropa musí být ostražitá, říká francouzský diplomat s českými kořeny

Číst článek

Jak pro BBC uvedla odbornice na politickou rétoriku z Ottawské univerzity Nomi Claire Lazárová, jako prezident země, která je obětí nevyprovokovaného útoku, si Zelenskyj právo na takovou ostrost zaslouží.

Je podle ní pochopitelné, že se svým publikem snaží co nejvíc otřást – mluví koneckonců za národ, kterému jde o všechno. Navíc se podle ní snaží opětovně získat mezinárodní pomoc a ví, že to není levné. Ostatní země tak musí plně chápat vážnost situace Ukrajiny.

Prakticky všechny Zelenského proslovy na jeho videoturné po světových parlamentech doprovází dlouhý potlesk vestoje.

Na Slovensku minulý měsíc mluvil hlavně o nutnosti dalších sankcí a potřebě odříznout se od dodávek ruské ropy a plynu. To se dá zřejmě očekávat i v českém projevu. A je také možné, že i Čechům připomene rok 1968, kdy vojska Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem vtrhla do tehdejšího Československa.

Kateřina Schmiedová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme