Americké úřady uzavřely Signature Bank. Biden ujišťuje vkladatele, že k penězům budou mít přístup

Ve Spojených státech padla další banka. Po pátečním uzavření kalifornské Silicon Valley Bank totéž provedl regulační úřad státu New York v neděli, kdy se do problémů dostala tamní Signature Bank. Zároveň americká vláda v neděli podnikla mimořádné kroky ve snaze zabránit rozsáhlé krizi finančního sektoru, jakou svět zažil před patnácti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signature Bank

Signature Bank | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Centrální banka Spojených států oznámila, že zavádí speciální systém úvěrů, který nyní budou moci americké banky využívat, aby se vyhnuly finančnímu kolapsu poté, co dvě další banky v zemi už padly.

Prezident Joe Biden uvedl, že Američané a americké podniky si mohou být jistí, že ke svým vkladům budou mít přístup, kdykoli je budou potřebovat. Platí to také o vkladatelích dvou padlých bank, a to i nad rámec pojištěných částek, rozhodly federální úřady.

Bankovní historie

Údajně se má jednat o ochranu klientů bank, nikoli jejich ředitelů a akcionářů. Biden přislíbil, že na danou záchranu nebudou použity peníze daňových poplatníků. Americký prezident chce podle agentury Reuters také dohnat k zodpovědnosti osoby, které mají nastalou situaci na svědomí. Během pondělí plánuje vystoupit se zvláštním projevem.

Investoři se obávají dopadů krachu Silicon Valley Bank na regionální banky. Používaly ji i české firmy

Číst článek

„Jsem pevně odhodlán pohnat k plné zodpovědnosti ty, kteří jsou za tento průšvih zodpovědní, a pokračovat v našem úsilí o posílení dohledu a regulace větších bank, abychom se do podobné situace již nedostali,“ zdůraznil Biden.

Regulátoři se během víkendu neúspěšně snažili rychle pro Silicon Valley Bank sehnat kupce. Její páteční kolaps byl druhý největší v americké bankovní historii. Třetím největším je nedělní pád newyorské Signature Bank s aktivy ve výši 110 miliard dolarů.

Bankrot Silicon Valley Bank je také ve Spojených státech tím největším za posledních patnáct let. Podle Federální společnosti pro pojištění vkladů činí aktiva banky 209 miliard dolarů a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme