Cena akcií firmy ČEZ je nejvyšší za 15 let, jedna vyjde na 1222 korun

Akcie energetické firmy ČEZ se ve středu dostaly na nejvyšší cenu téměř za 15 let. Zdražily o 1,83 procenta na 1222 korun za akcii. Vyšší byla jejich cena naposledy v září roku 2008. Index PX pražské burzy právě hlavně díky růstu emise ČEZ ve středu stoupl o 0,42 procenta na 1389,99 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. ČEZ ve čtvrtek zveřejní své hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku.

Praha (Aktualizováno: 18:03 10. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

Akcie ČEZu se dostaly na nejvyšší hodnotu za téměř 15 let (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČEZ také zřejmě zveřejní návrh dividendy pro akcionáře z loňského rekordního zisku.

Levná německá elektřina bude čím dál častěji přetékat k nám, říká hlavní ekonom ČEZ

Číst článek

Právě chystané zveřejnění výsledků firmy ve středu podle analytiků lákalo burzovní obchodníky k nákupu cenných papírů ČEZ.

„Z mého pohledu je to dáno čtvrtečním kvartálním reportem a spekulací na silné výsledky nebo na oznámení vysoké dividendy,“ sdělil ke zdražení akcií analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

„Připomínám, že k návrhu dividendy nemusí ve čtvrtek dojít, ale čtvrtletní prezentace je výborná příležitost k návrhu distribuce loňských zisků,“ doplnil. Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy.

Transakce s akciemi ČEZ tvořily většinu středečních obchodů na pražské burze. Zároveň cenné papíry firmy zaznamenaly nejvýraznější růst z hlavních emisí burzy. Posílila přesně polovina z deseti hlavních emisí.

ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs

Číst článek

Kromě ČEZ si polepšily například akcie výrobce nápojů Kofola ČS o 0,82 procenta na 246 korun nebo akcie Moneta Money Bank o 0,52 procenta na 78 korun.

Největší propad ve středu postihl cenné papíry zbrojovky Colt CZ, a to o 0,67 procenta na 595 korun. V červených číslech skončily také třeba akcie bankovní skupiny Erste, které zlevnily o 0,44 procenta na 752,80 koruny.

Česká měna ve středu opět oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru si k 17.00 pohoršila oproti předchozímu závěru o sedm haléřů na 23,48 Kč/EUR a k dolaru o tři haléře na 21,40 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme