Erdogan je překážkou pro rozvoj Turecka, soudí mladí lidé. Nadcházející volby v Turecku budou velmi těsné

Už potřetí bude v neděli usilovat Recep Tayyip Erdogan o post prezidenta Turecka. Půjde zřejmě o nejtěžší souboj jeho politické kariéry, šanci ukončit jeho dvacetileté vládnutí má totiž opoziční kandidát Kemal Kilicdaroglu. „Podle posledního průzkumu má Kilicdaroglu náskok, ale vypadá to, že to bude velmi těsné a ani jeden z kandidátů nezvítězí v prvním kole,“ uvádí Václav Černohorský, zpravodaj České televize v Turecku.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň k nadcházejícím prezidentským volbám v Turecku

Letos půjdou poprvé k volbám mladí lidé, kteří u moci nezažili nikoho jiného než Erdogana | Zdroj: Profimedia

Turecká opozice byla v minulosti rozdrobená, což hrálo Erdoganovi do karet, nyní se ale za jednoho kandidáta postavila šestice stran, jejichž společným cílem je snaha o návrat z prezidentského na parlamentní systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus Šárky Fenykové. Hostem je Václav Černohorský, zpravodaj České televize v Turecku

Erdogan se opírá o média, v nichž dostává větší prostor než jeho protikandidát, podle Reportérů bez hranic vláda ovládá 90 procent médií v Turecku: „Opoziční člen rady pro rozhlasové a televizní vysílání v dubnu počítal, kolik jednotliví kandidáti dostávají prostoru ve státní televizi. U Erdogana to bylo 32 hodin, zatímco Kemal Kilicdaroglu dostal 32 minut.“

Kilicdaroglu naopak ke svým příznivcům i celé turecké společnosti promlouvá prostřednictvím sociálních sítí. „Velmi populární jsou jeho videa, která natáčí ve svém ankarském bytě. Jedno z nejznámějších, v němž se přiznal k příslušnosti k náboženské menšině Alevitů, mělo na Twitteru 100 milionů zhlédnutí,“ přibližuje novinář.

Letos poprvé půjdou k volbám mladí lidé, kteří u moci nezažili nikoho jiného než Erdogana. „Erdogan kdysi řekl, že správný mladý člověk má mít v jedné ruce počítač a v druhé korán. Jeho přání se z velké míry nenaplnilo. Erdoganovu vládu vidí jako překážku svého rozvoje a nechtějí žít v zemi, která má ekonomické potíže a mají problém se uplatnit,“ dodává.

Předvolební zemětřesení

Hlavním tématem voleb je podle Černohorského právě ekonomická situace a obrovská inflace, za níž podle mnohých může právě koncentrace moci v rukou jednoho člověka, který učinil řadu chybných rozhodnutí.

„Lidé, kteří zvažují volbu opozice, věří, že změna systému a opětovná nezávislost institucí povede k tomu, že se budou mít lépe,“ popisuje Černohorský, zároveň ale dodává, že Erdogan a jeho strana AKP i po 20 letech zůstává populární mezi chudými, věřícími a ženami, kterým sekulární elity zakazovaly nosit šátek.

Turecko před volbami. ‚Erdogana vnímá část lidí jako toho, kdo zemi vrátil na mapu světa,‘ říká analytik

Číst článek

Kilicdaroglu také slibuje oživit vztahy se Západem a Evropskou unií ve snaze přilákat západní investory, kteří by pomohli turecké ekonomice zmírnit vysokou inflaci.

Odborníci předpokládali, že volby ovlivní i únorové zemětřesení, po kterém se na vládu i prezidenta sneslo obrovské množství kritiky za pomalou reakci a nedostatečnou pomoc.

Podle sociologů se po něm ale spíše stávající politické preference utvrdily. Roli může podle zpravodaje hrát i to, že postiženou oblast opustily dva miliony oprávněných voličů, kteří budou mít problém odvolit.

Vedle prezidentských se budou v neděli konat také parlamentní volby – a i když Kilicdaroglu vyhraje, opozice nemusí získat většinu a on by musel vládnout prostřednictvím dekretů.

„Volební účast je tradičně vysoká a vzhledem k tomu, o co všechno jde v těchto volbách, jak napjatě jsou sledované a jaká atmosféra před nimi panuje, tak se vychází z toho, že volební účast bude velmi vysoká,“ uzavírá s tím, že své hlasy už v historicky největším počtu odevzdali Turci žijící v zahraničí.

Šárka Fenyková, dno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme