Protižidovský dav vtrhl na letiště v ruském Dagestánu. Stovky lidí hledaly letadlo z Izraele

Po nedělním násilném protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v Machačkale na jihu Ruska, zadržela policie 60 lidí. Devět policistů utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informuje o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti. Ruská letecká agentura Rosaviacija informovala o přesměrování letů z Izraele do Machačkaly na jiná ruská letiště.

Video Machačkala (Aktualizováno: 12:52 30. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po protiizraelském protestu na letišti v Machačkale zadržela policie 60 lidí

Po protiizraelském protestu na letišti v Machačkale zadržela policie 60 lidí | Foto: AFP | Zdroj: Profimedia

Stovky protestujících v neděli večer vtrhly na letištní plochu v hlavním městě převážně muslimské republiky Dagestán na jihu Ruska. Tam krátce předtím přistálo letadlo z Izraele, které pak mělo pokračovat do Moskvy.

Někteří z davu volali antisemitská hesla, měli palestinské vlajky a volali Alláhu Akbar (arabsky Bůh je veliký). BBC s odkazem na místní média uvedla, že část demonstrantů zastavovala auta před letištěm, kde hledali lidi s izraelskými pasy. Podle informací kanálu Baza na letiště vtrhlo více než 1500 lidí. 

Úřadům se postupně situaci, která se vyhrotila v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, podařilo dostat pod kontrolu.

Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Při incidentu podle dosavadních zpráv utrpělo zranění 20 protestujících. Nyní ruské úřady uvedly, že znají identitu 150 nejaktivnějších demonstrantů.

Incident úřady vyšetřují jako hromadné nepokoje, za které hrozí v Rusku vězení od osmi do patnácti let, napsal server Meduza. Zda však úřady z tohoto trestného činu zadržené obviní, podle něj v současné době není jasné.

‚Jako by byl zákaz vycházení.‘ Antisemitská nálada vyhání evropské Židy z ulic, bojí se o své děti i o život

Číst článek

Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto protestů se neúčastnili. Letiště v Machačkale zůstane uzavřené do 6. listopadu.

Protižidovské nálady v částech Ruska nabývají na síle. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele.

Podle místních zpráv vniklo do hotelu několik desítek mužů, kteří údajně kontrolovali pasy hotelových hostů. Policie hotel uzavřela.

Dagestánská vláda dříve uvedla, že posiluje bezpečnostní opatření v celé republice, kde žijí asi tři miliony obyvatel.

Problém pro Putina

Nepokoje v tomto regionu jsou nepříjemností pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který vede válku proti Ukrajině a chce udržet stabilitu doma před prezidentskými volbami v příštím roce, podotkla agentura Reuters.

Putin se chce v pondělí odpoledne radit s vedením země o údajných pokusech Západu rozdělit ruskou společnost. Podle agentury TASS o tom informoval ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Ruská agentura dala plánovanou poradu do souvislosti s incidentem v ruské Machačkale, kde v neděli zastavil provoz letiště násilný protiizraelský protest. Peskov dnes prohlásil, že protest byl důsledkem působení vnějšího vlivu na Rusko.

„Je dobře známo a je očividné, že nedělní události okolo letiště v Machačkale jsou ve velké míře výsledkem vměšování zvenku, včetně informačního vlivu zvenku,“ řekl Peskov novinářům.

Pondělní odpolední porady s Putinem ohledně údajných hrozeb ze Západu se zúčastní mimo jiné premiér Michail Mišustin, ministr obrany Sergej Šojgu, ministr zahraničí Sergej Lavrov, šéf ruské rozvědky Sergej Naryškin nebo místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme