Americký koulař Crouser vylepšil 31 let starý světový rekord o 25 centimetrů. Nově má hodnotu 23,37 metru

Americký koulař Ryan Crouser vytvořil na domácím šampionátu v Eugene výkonem 23,37 metru nový světový rekord. Dosavadní maximum krajana Randyho Barnese, které platilo od roku 1990, překonal osmadvacetiletý úřadující olympijský šampion o 25 cm.

Eugene (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký koulař Ryan Crouser vytvořil na domácím šampionátu v Eugene výkonem 23,37 metru nový světový rekord

Americký koulař Ryan Crouser vytvořil na domácím šampionátu v Eugene výkonem 23,37 metru nový světový rekord | Zdroj: Reuters

Stříbrný medailista z mistrovství světa, jenž od ledna drží výkonem 22,82 i halový světový rekord, naznačil skvělou formu už v kvalifikaci.

Koulař Crouser pokořil 32 let starý světový rekord. Na halovém mítinku se blýskl výkonem 22,82 metru

Číst článek

Postoupil druhým nejdelším pokusem kariéry 22,92 a ve čtvrté sérii finále pak výrazně vylepšil své maximum z květnového mítinku v Tucsonu, kde jako třetí koulař historie pokořil hranici 23 metrů (23,01).

„Chtěl jsem ten světový rekord už hrozně dlouho. Je to, jako kdyby ze mě spadlo závaží. Věděl jsem, že schopnosti a síla tam jsou, jen jsem to musel přenést do koule. O téhle chvíli jsem snil od té doby, co jsem začínal. Je úžasné, že se to konečně splnilo,“ uvedl Crouser, jenž se narodil dva roky po Barnesově rekordním vrhu.

Finálovou soutěž by Crouser vyhrál s každým ze svých pěti platných pokusů. Nejkratší z nich měl ve druhé sérii hodnotu 22,55. Dál zapsal 22,61, 22,62 a 22,73. Pátý pokus po překonání světového rekordu mířil těsně pod 23 metrů, kvůli přešlapu se ale neměřilo. Druhý skončil Joe Kovacs, který jako jediný z Crouserových soupeřů překonal hranici 22 metrů (22,34).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme