Keňan Kipchoge zaběhl maraton pod dvě hodiny. Oficiálním světovým rekordem ale jeho výkon nebude

Keňan Eliud Kipchoge dokázal jako první vytrvalec v historii uběhnout maraton pod dvě hodiny. Ve Vídni dosáhl čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz času 1:59:40, jeho výkon však nebude oficiálním světovým rekordem. Nebyl totiž dosažen v závodě, ale při speciálním pokusu, při němž mu s tempem pomáhalo 41 vodičů.

Vídeň (Aktualizováno: 12:00 12. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňan Eliud Kipchoge (v bílém) ve skupině vodičů při pokusu zaběhnout maraton pod dvě hodiny

Keňan Eliud Kipchoge (v bílém) ve skupině vodičů při pokusu zaběhnout maraton pod dvě hodiny | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Kipchoge se o prolomení dvouhodinové hranice v běhu na 42,195 kilometru pokusil už před dvěma roky, tehdy mu ale na motoristickém okruhu v Monze o 25 sekund odolala. Oficiálním světovým rekordem je Kipchogeho výkon 2:01:39 z loňského maratonu v Berlíně.

Eliud Kipchoge vyhrál Londýnský maraton v druhém čase historie. Nejrychlejší žena byla Brigid Kosgeiová

Číst článek

Do projektu s názvem INEOS 1.59 Challenge odstartoval Kipchoge v chladném vídeňském ránu v 8.15, čas startu byl v pátek stanoven podle předpovědi počasí. V bílém dresu běžel světový rekordman v hlavní aleji Prátru obklopený skupinou sedmi vodičů, kteří se pravidelně střídali. Před nimi jelo doprovodné vozidlo přesně určeným tempem 2.50 na kilometr.

Vytrvalce nezpomalily ani dešťové kapky, s nimiž předpověď nepočítala. Jedenadvacet kilometrů zvládli za 59.35, což znamenalo jedenáct sekund k dobru, a dál se pečlivě drželi zelené laserové čáry před sebou. Zatímco předloni v Monze Kipchoge na posledních kilometrech zvolnil, tentokrát před hlasitě povzbuzujícími fanoušky tempo udržel.

V závěru už nechal vodiče za sebou a zdravil nadšené diváky, protože bylo jasné, že hranice dvou hodin padne. V cíli se maratonský rekordman objal s manželkou a bez viditelných známek únavy přidal ještě pár desítek metrů svižného běhu s keňskou vlajkou.

„Unavený jsem, bylo to těžké. Ale vodiči patří k nejlepším běžcům na světě a počínali si skvěle, to musím nesmírně ocenit,“ řekl Kipchoge, který už před startem přirovnal maratonský čas pod dvě hodiny k přistání na Měsíci. V cíli zavzpomínal i na první míli pod čtyři minuty, kterou v roce 1954 zaběhl Roger Bannister. „Asi je to od té doby největší atletický mezník, ukázali jsme světu, že člověk nemá hranice. Snad to bude inspirací pro další lidi,“ dodal.

V týmu 41 vodičů byly výrazné běžecké osobnosti jako bratři Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenové, olympijský vítěz Matthew Centrowitz, evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, vicemistr světa Selemon Barega, mistr světa v krosu Jacob Kiplimo nebo řada vítězů Diamantové ligy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme