Augusta: Každý má dveře otevřené......

V celku bez překvapení je nominace pro úvodní podnik Euro Hockey Tour, zlínský turnaj Česká pojišťovna Cup. Třiadvacítce hráčů vévodí borci z domácí extraligy, přičemž největší zastoupení mají pražská "S". Sparta i Slavie dodaly po čtyřech borcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za malé překvapení by se možná dal označit jediný legionář ve výběru, ex-litvínovský bek Angel Nikolov, který v současnosti hájí barvy finského Jyväskylä. Trenérská dvojice Josef Augusta a Vladimír Martinec tak nepovolala tradiční opory národního týmu jako třeba Tomáše Vlasáka či Jiřího Vykoukala. "Vykoukal byl loni zraněn, měl problémy s třísly a byl i na operaci. Vyšli jsme proto z toho, že se potřebuje rozehrát a to že chybí v tomto výběru neznamená, že s ním nepočítáme. Pro žádného z hráčů nejsou dveře do reprezentace uzavřeny," zdůraznil Josef Augusta. Důvod absence Tomáše Vlasáka, který v létě přestoupil do švýcarského Ambri-Piotta, je podle kouče ještě prozaičtější. Švýcarská nejvyšší soutěž startuje ve stejný den jako zlínský turnaj, tedy 6. září, a trenéři reprezentace nechtěli forvardovi komplikovat sžívání s novým prostředím.

Další a možná poslední šanci dostane ve Zlíně obránce Libor Procházka, který v létě vyměnil karlovarský dres za třinecký. Ve městě třinácti pramenů se zadákovi přžíliš nedařilo, ale mezi oceláři prý znovu ožil. "Je to zkušený bek, který má dost zkušeností s mezinárodním hokejem. Navíc o něm máme velmi dobré reference ze zápasů probíhajícího Tipsport Cupu," vysvětloval Josef Augusta.

Český hokej v létě znovu zeštíhlel odchody do zámoří a jako tradičně se tato změna projevila na pozici gólmana. Do týmu New York Islanders totiž zamířil Dušan Salfický a o uprázdněnou pozici tuzemské brankářské jedničky se tak popere dvojice Vladimír Hudáček a Roman Málek. Jak ale potvrdil Josef Augusta, v turnajích Euro Hockey Tour dostanou oba stejně příležitostí: "Kdo bude chytat úvodní utkání oznámíme den před zápasem a poté se budou gólmani ob zápas střídat."

Vítanou posilou zadních řad by se mohl ve Zlíně stát Tomáš Kaberle, který dosud marně jedná s týmem zámořské NHL Toronto Maple Leafs o nové smlouvě. Pokud by ji do začátku turnaje nestihl podepsat je připraven na turnaji Česká pojišťovna Cup nastoupit. O žádných dalších posilách z NHL ale Josef Augusta neuvažuje, byť v podobné situaci jako Kaberle je několik dalších českých hráčů. "My jsme se rozhodli pro Tomáše Kaberleho, osobně jsem s ním mluvil a nyní vše záleží jenom na tom, jestli Tomáš podepíše novou smlouvu a hned desátého září bude odlétat do tréninkového kempu. Pokud by se tak stalo, nikoho dalšího kontaktovat nebudeme."

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme