Basketbalisté Jugoslávie obhájili na MS titul

Až v nastavené hrací době porazili basketbalisté Jugoslávie v nedělním finálovém zápasu Argentinu a obhájili v Indianapolisu titul mistrů světa. Po zisku zlatých medailí z let 1970, 1978, 1980 a 1998 získali tak Jugoslávci rekordní páté prvenství na šampionátu. Obhájit titul se naposledy podařilo Brazilcům v roce 1963.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

basketbal

basketbal | Foto: Atlanta Hawks

O letošním vítězi rozhodlo až první pětiminutové prodloužení, v normální hrací době skončilo utkání nerozhodně 75:75. Ve finále Argentina držela krok s mírným favoritem celý zápas, poločas prohrála pouze o dva body. Ani jeden z přemožitelů favorizovaných Američanů v průběhu turnaje svému soupeři za druhý poločas nedokázali odskočit více než na rozdíl osmi bodů.

Zatímco dosud neporažení Argentinci vstřelili v nastaveném času pouze dva body, Jugoslávci jich přidali devět a mohli se radovat z desáté medaile z mistrovství světa, čímž o jeden cenný kov předstihli Američany. Nejlepšími střelci vítězů byli Dejan Bodiroga (27 bodů) a Predrag Stojakovič (26), z Argentinců se nejvíce dařilo Fabriciu Obertovi s 28 body.

"Získali jsme pátý titul mistrů světa, zdolali jsme Američany na jejich půdě. Byl to sladký šampionát," hledal vhodná slova kouč vítězů Svetislav Pešič. "Myslím, že prvenství je o to cennější, že jsme ho dosáhli právě na americké půdě, kde se basketbal zrodil," vyzdvihl trenér. "Myslím, že jsme na tomto mistrovství světa ukázali, že i v Evropě umíme hrát basketbal," radoval se Pešič.

Výsledek - finále: Jugoslávie - Argentina 84:77 v prodloužení (75:75, 41:39) Body: Bodiroga 27, Stojakovič 26, Jarič 9, Vujanič 7, Tomaševič 6, Gurovič, Koturovič a Divac oba 3 - Oberto 28, Wolkowyski, Scola oba 11, Montecchia 10, Nocioni 5, Fernandez 4, Sanchez, Sconochini oba 3 a Fernandez 2. Rozhodčí: Pitsilkas (Řec.), Mercedes (Dom. rep.). Trestné hody: 40/28 - 23/14. Fauly: 26:29. Trojky: 6:5. Diváci: 17.079.

Karel Fejfar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme