Brückner nominoval na MS všechny opory, náhradníky jsou Skácel a Sionko

Žádná překvapivá jména nejsou v nominaci české fotbalové reprezentace pro světový šampionát v Německu. Trenér Karel Brückner povolal 23 hráčů včetně všech rekonvalescentů. Kouč národního týmu má v záloze ještě dva náhradníky, Rudolfa Skácela a Libora Sionka. Oproti mistrovství Evropy v Portugalsku jsou v týmu jen čtyři noví fotbalisté - Radoslav Kováč, David Jarolím, Jiří Štajner a Jan Polák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa (FIFA WORLD CUP) Německo 2006

Mistrovství světa (FIFA WORLD CUP) Německo 2006 | Foto: oficiální web

Brückner neudělal v nominaci žádné výrazné překvapení, snad jen absence zkušeného stopera Reného Bolfa může zaskočit. Naopak v mužstvu jsou Pavel Mareš či Radoslav Kováč, o jejichž zařazení se spekulovalo. Do týmu se vešel i Marek Heinz, který v tureckém Galatasaray seděl spíše na lavičce náhradníků.

Oproti Euru v Portugalsku, kde Češi získali bronz, jsou v nominaci čtyři nová jména. Před dvěma lety nehráli na mistrovství Evropy Radoslav Kováč, David Jarolím, Jiří Štajner a Jan Polák. "Všichni dokázali potvrdit naše slova, že nikdo nemá nominaci jistou a naopak," řekl Brückner. Před dvěma lety na Euru byli Bolf, Hübschman, Týce a Vachoušek, kteří naopak do Německa neodcestují.

Trenér uvedl, že určitá nejistota panuje kolem zdravotního stavu Vladimíra Šmicera. "Lékaři nám ale dávají velkou pravděpodobnost, že bude v pořádku," vysvětlil trenér, proč povolal záložníka Bordeaux, který v posledních týdnech vůbec nehrál.

Právě kvůli nejistému startu Vladimíra Šmicera zařadil Brückner do nominace také dva náhradníky Rudolfa Skácela a Libora Sionka. S jejich kluby bude vedení reprezentace jednat o uvolnění pro přípravu, která začne ve čtvrtek v Praze. V případě zranění je možné hráče dopsat na soupisku ještě 24 hodin před prvním zápasem. "Pokud není hráč v oficiální nominaci, záleží na klubu a v obou případech je navíc celá situace komplikovaná tím, že oba hráči mění dres," řekl manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

Čeští fotbalisté se sejdou ve čtvrtek v poledne a o dva dny později odjedou na soustředění do rakouského Seefeldu. Před prvním duelem šampionátu sehrají čtyři přípravné zápasy: 26. května v Innsbrucku proti Saúdské Arábii, 30. května v Jablonci proti Kostarice a generálkou bude 3. června v Praze na Letné utkání s Trinidadem a Tobago.

Mistrovství světa začne v Německu 9. června, pro české fotbalisty začne šampionát o tři dny později utkáním se Spojenými státy. Dalšími soupeři ve skupině E budou 17. června Ghana a 22. června Itálie. Do osmifnále postoupí dva nejlepší celky základní skupiny.

Nominace České republiky na MS 2006:

Brankáři:

Jaromír Blažek (Sparta, 10 zápasů/0 branek)
Petr Čech (Chelsea, 39/0)
Antonín Kinský (Saturn MO, 5/0)

Obránci:

Zdeněk Grygera (Ajax, 38/1)
Marek Jankulovski (AC Milán, 45/7)
Martin Jiránek (Spartak Moskva, 21/0)
Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 5/0)
Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0)
David Rozehnal (Paris St. Germain, 19/0)
Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 46/2)

Záložníci:

Tomáš Galásek (Ajax, 49/1)
Marek Heinz (Galatasaray, 26/5)
David Jarolím (Hamburk, 1/0)
Pavel Nedvěd (Juventus, 85/17)
Karel Poborský (České Budějovice, 112/8)
Jan Polák (Norimberk, 15/5)
Jaroslav Plašil (Monako, 11/1)
Tomáš Rosický (Dortmund, 53/15)
Vladimír Šmicer (Bordeaux, 81/27)

Útočníci:

Milan Baroš (Aston Villa, 46/26)
Jan Koller (Dortmund, 66/40)
Vratislav Lokvenc (Salcburk, 69/13)
Jiří Štajner (Hannover, 18/3)

Náhradníci:

Libor Sionko (Austria Vídeň, 17/1)
Rudolf Skácel (Hearts, 3/1)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme