Minutové utkání. Fenerbahce na protest proti vedení tureckého fotbalu nasadilo do Superpoháru juniory

Pouze minutu trvalo nedělní utkání tureckého fotbalového Superpoháru. Fenerbahce Istanbul do zápasu proti městskému rivalovi Galatasarayi nasadilo tým do devatenácti let a jakmile inkasovalo od argentinského útočníka Maura Icardiho, mladí hráči trávník opustili. Šlo o protest klubu proti údajně nespravedlivému zacházení od vedení tureckého fotbalu.

Istanbul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fenerbahce na protest proti vedení tureckého fotbalu ukončilo Superpohár po minutě

Fenerbahce na protest proti vedení tureckého fotbalu ukončilo Superpohár po minutě | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Fenerbahce před zápasem žádalo, aby Superpohár řídil rozhodčí ze zahraničí. Rovněž chtělo utkání přeložit, protože ho ve čtvrtek čeká čtvrtfinále Evropské konferenční ligy proti Olympiakosu. Turecká fotbalová federace podle agentury AFP oba požadavky zamítla.

„Je třeba hodiny tureckého fotbalu znovu nařídit,“ uvedl šéf Fenerbahce Ali Koc na tiskové konferenci před zápasem. Klub podle něj přišel o řadu titulů pochybným způsobem. Koc také odsoudil zákulisí, odkud se prý rozhoduje o dění v lize prostřednictvím rozhodčích.

Devatenáctinásobný turecký mistr cítí křivdu také po nedávném ligovém utkání na hřišti Trabzonsporu, po němž hráče Fenerbahce slavící výhru napadli na trávníku domácí fanoušci. Trabzonspor byl potrestán uzavřením stadionu na šest zápasů, po odvolání mu federace snížila trest na čtyři utkání.

Potrestáni však byli také dva hráči Fenerbahce za to, že se zapojili do potyček s fanoušky. Istanbulský klub kvůli skandálnímu zápasu zvažoval odstoupení ze soutěže, ale nakonec se rozhodl pokračovat. V ligové tabulce je na druhém místě o dva body za Galatasarayem.

„V tento den, kdy nastupujeme na hřiště ne proto, abychom vyhráli, ale abychom bránili právo, chceme zdůraznit náš postoj,“ napsal klub na sociální síti X.

Superpohár se měl původně hrát 29. prosince v Rijádu. Na poslední chvíli byl ale odložen, protože Saúdové odmítli povolit dresy s politickými hesly. Oba týmy chtěly na oslavu stého výročí Turecké republiky absolvovat rozcvičení v dresech s podobiznou Mustafy Kemala Atatürka, zakladatele moderního Turecka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme