Hokejisté Sparty obhájili extraligový titul

Hokejisté Sparty obhájili titul v extralize. V šestém finále porazili ve vyprodané T-mobile aréně Pardubice 2:0 a celou sérii vyhráli 4:2. Oba góly staronových mistrů dal útočník Ondřej Kratěna, který bude od nové sezóny hrát za finského mistra Kärpät Oulu. Sparta se stala druhým týmem v historii české extraligy, který dokázal obhájit titul. Naposledy se to povedlo v roce 1999 Vsetínu, ten slavil dokonce pětkrát za sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Kratěna

Ondřej Kratěna | Zdroj: ČTK

Sparta překvapivě nasadila do hry posilu ze zámoří obránce Pilaře, kterého měl úřadující mistr na soupisce, přestože hrál v nižší AHL za Toronto Marlies. V defenzivě nahradil mistr světa z Německa z roku 2001 chybějícího Černoška. Kouč František Výborný zamíchal po dvou porážkách za sebou složením útoků a poslal do hry jen dva. V obraně Moelleru chyběl zraněný Píša.

Domácí začali náporem a hned v úvodu sehrál důležitou roli Pilař. Při Šedově vyloučení totiž po zákroku na něj putoval na trestnou lavici ještě Sýkora a Spartě se naskytla na 74 sekund výhoda pěti proti třem. Ještě předtím pardubický kanonýr v úniku dvou na jednoho neprostřelil Dubu. Při výhodě Pražanů nejdříve u levé tyče nedorazil puk Jaroslav Hlinka, ale 12 sekund před koncem dvojnásobné výhody se prosadil Kratěna.

Odpovědět se snažily i Pardubice, ale do vyložené šance se dlouho nemohly dostat. Potom putoval na trestnou lavici pardubický Mrázek a možnosti na zvýšení náskoku Sparty promarnili Sivek a Ton. V 13. minutě se dočkali po Tabačkově faulu početní výhody i hosté, ale nepodařila se jim. Dubu vyzkoušeli až v 17. minutě Starý a Čaloun.

Sparťané přečkali na přelomu úvodního a druhé dějství oslabení a hned po návratu potrestaného Jaroslava Hlinky z rychlého protiútoku zvýšili. Netík připravil střeleckou pozici v přečíslení pro hrdinu zápasu Kratěnu, který přemísťujícího se pardubického gólmana překonal.

Východočeši se před Dubu jen těžko prosazovali, štěstí tak zkoušel z dálky Blažek. Až v 32. minutě sparťanský gólman chybně rozehrál, ale stačil vzápětí Sýkorovo zakončení pokrýt. V 37. minutě se přehnal kolem Linharta Ton, pardubický bek fauloval a domácí marně požadovali místo vyloučení trestné střílení.

V závěrečném dějství Sparta pokračovala v precizní obraně středního pásma a Pardubičtí byli nadále neškodní. Navíc po nedovolených zákrocích Blažka a Ondřeje hráli domácí dvakrát v početní výhodě. Při první pomohla Lašákovi tyč po pokusu Jaroslava Hlinky. V 56. minutě měli hosté největší možnost, ale Sýkorovu bombu po zemi vytěsnil domácí gólman a pokryl i Blažkovu dorážku. Když se pak už nic nezměnilo ani při power play Moelleru, mohly odstartovat sparťanské oslavy triumfu.

Sparta Praha - Moeller Pardubice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Kratěna (P. Ton), 22. Kratěna (Netík)
Rozhodčí: Minář, Šindler - Bádal, Pouzar
Vyloučení: 5:8
Využití: 1:0
Diváci: 14.000
Konečný stav série: 4:2

Sparta: T. Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Pilař, Tabaček, Benýšek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, Kratěna - Netík, Langhammer, Dragoun. Trenéři: Výborný a Jelínek

Pardubice: Lašák - Linhart, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Šeda, M. Čech, Koma - P. Sýkora, Rolinek, Blažek - Čaloun, Pucher, Pivko - Ondřej, M. Hlinka, Andrašovský - od 10. navíc F. Mrázek, Koukal, Starý. Trenéři: Říha a Rohlík

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme