Přes čáru, nebo ne? Vítěznému gólu Japonců předcházela sporná situace, podle pravidel v pořádku

Vítězný japonský gól proti Španělsku budí emoce. Nejen že rozhodl o překvapivé výhře fotbalového trpaslíka nad zkušenějšími Španěly, ale hlavně vyřadil ze hry Německo, pro které turnaj v Kataru skončil už ve skupinové fázi.

Katar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaoru Mitoma udržel podle rozhodčích míč ještě ve hře

Kaoru Mitoma udržel podle rozhodčích míč ještě ve hře | Foto: Petr David Josek | Zdroj: ČTK, AP / ČTK

Za nerozhodného stavu 1:1 v utkání mezi Japonskem a Španělskem posílá Kaoru Mitoma míč na spoluhráče Ao Tanaku a ten skóruje.

Japonsko porazilo Španělsko a senzačně vyhrálo skupinu E. Německo na turnaji končí

Číst článek

Rozhodčí však signalizuje, aby Tanaka mírnil oslavy, že situaci musí ještě přezkoumat video, protože japonský fotbalista stihl odcentrovat jen těsně předtím, než míč celým objemem opustil hrací plochu.

Jenže při opakovaných záběrech kolujících po internetu je vidět, že míč už byl za autovou čárou. Byl, ale ne tak docela.

Videa a fotografie totiž zkreslují zcela zásadní fakt, že míč čáru sice přešel, ale stále s ní zůstal v minimálním kontaktu. V pravidlech stojí, že stačí i sebemenší část zaoblené části míče, která se překrývá s čárou, a míč je stále ve hře.

Pokud byste nakreslili pomyslnou čáru směrem nahoru pod úhlem 90 stupňů, stále by se v případě zmíněného incidentu z utkání Japonsko – Španělsko míče těsně dotýkala.

Japonský gól asistent rozhodčího nejprve neuznal, ale po následné konzultaci s VAR jeho regulérnost potvrdil a Asiaté se tak mohli radovat z historického vítězství.

„Naše úsilí se proměnilo v gól, ať už byl míč mimo hrací plochu, nebo ne. Ve světě velkého fotbalu máme úžasné technologie. Pokud by míč opustil hřiště, následoval by odkop od branky. Sudí rozhodl tak, že byl ještě ve hře, respektujeme to. Přijali bychom ale i opačný verdikt,“ konstatoval japonský trenér Hadžime Morijasu.

Německo končí

Naopak pro Němce šampionát skončil nečekaně brzy a lidé zveřejňují fotografie a videa toho, co předcházelo vítězné japonské brance, a zaplnili sociální sítě vtipy na tým německého kouče Hansiho Flicka.

„Fotbal je jednoduchá hra. 22 zpocených chlapů se 90 minut honí za míčem a nakonec vždycky vyhrají Němci. Tedy pokud postoupí ze skupiny,“ poněkud upravil svou slavnou glosu jeden z nejlepších fotbalových komentátorů na světě a bývalý útočník anglické reprezentace Gary Lineker.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme