Cyklista Girmay po zásahu špuntem do oka odstoupil z Gira, ve videu poděkoval za podporu

Eritrejský cyklista Biniam Girmay musel po historickém triumfu v úterní 10. etapě Gira d'Italia ze závodu odstoupit kvůli zranění z oslavy na stupních vítězů, při níž se sám trefil do oka korkovou zátkou z lahve prosecca. Stájový kolega Jana Hirta se večer podrobil ošetření v nemocnici a vedení týmu Intermarché-Wanty-Gobert nyní oficiálně oznámilo, že Girmay už do středeční jedenácté etapy neodstartuje.

Tento článek je více než rok starý.

Video Santarcangelo di Romagna (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biniam Girmay se na stupních vítězů nešťastně trefil špuntem do oka

Biniam Girmay se na stupních vítězů nešťastně trefil špuntem do oka | Zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletý Girmay ovládl úterní závěrečný spurt v Jesi a stal se prvním černošským vítězem etapy v závodě Grand Tour. Na Giru navázal jako druhý Afričan na výhru Alana van Heerdena z JAR z roku 1979. Do historie se zapsal už v březnu, kdy jako první Afričan vyhrál klasiku Geng-Wevelgem a připsal si první úspěch kariéry na WorldTour.

Radost z historické výhry na Giru zastínila bolest. Girmaye trefil špunt do oka, pokračování je nejisté

Číst článek

Vyšetření podle lékařů odhalilo krvácení v přední komoře levého oka. 

„Jeho zranění se hojí dobře a v dalších dnech bude na jeho oko dohlížet zdravotnický tým. Kvůli minimalizování risku dalšího krvácení ale bylo silně doporučeno, aby se vyhýbal jakékoliv náročnější fyzické aktivitě,“ popsal doktor týmu Intermarché-Wanty-Gobert.

„To, co se stalo, je smutné. Musím se teď o oko postarat,“ řekl Girmay ve videovzkazu. Na svůj etapový úspěch je ale stále hrdý. „Bylo to neuvěřitelné. Jsem týmu velice vděčný, ta výhra byla i mých kolegů,“ dodal.

Ačkoliv italskou etapu nepojede, dobrá nálada po vítězství Girmaye neopustila. „Když jsem se vrátil z nemocnice, zvládl jsem ještě s týmem menší oslavu. Incident s šampaňským mě trochu mrzel, ale když jsem se vrátil na hotel, všichni byli šťastní. Všem děkuji moc za podporu,“ sdělil.

Peloton ve středu čeká rovinatá 203 km dlouhá etapa ze Santarcangelo di Romagna do Reggio Emilia. Šanci by tak měli opět dostat spurtéři.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme