Velkou cenu Austrálie ovládl Leclerc z Ferrari. Jeho soupeři Verstappen a Sainz závod nedojeli

Velkou cenu Austrálie formule 1 vyhrál monacký pilot Charles Leclerc v monopostu Ferrari, který díky dominantnímu výkonu navýšil svůj náskok na čele celkového žebříčku mistrovství světa. Jeho největší konkurenti skončili bez bodu - týmový kolega Carlos Sainz vyjel mimo dráhu už v druhém kole a obájce titulu Max Verstappen odstoupil kvůli hořícímu autu. V Melbourne dojel druhý Sergio Pérez z Red Bullu, třetí dojel George Russell z Mercedesu.

Melbourne (Austrálie) (Aktualizováno: 9:12 10. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferrari Charlese Leclerca během Velké ceny Austrálie

Ferrari Charlese Leclerca během Velké ceny Austrálie | Foto: Loren Eliott | Zdroj: Reuters

Velká cena Austrálie se vrátila do šampionátu po třech letech. Předchozí dva ročníky se neuskutečnily kvůli covidové pandemii. Trať Albert Park navštívil během víkendu rekordní počet 420 tisíc fanoušků a závod se stal nejsledovanější sportovní událostí v australské historii.

Formule 1 se po 40 letech vrací do Las Vegas. Ve městě se bude od listopadu jezdit noční závod

Číst článek

Lídr průběžného pořadí Leclerc vyhrál letos podruhé a počtvrté v kariéře. Získal také bonusový bod za nejrychlejší kolo. Na druhé místo celkového pořadí světového šampionátu se posouvá Brit Russell, který se poprvé v Mercedesu dostal na stupně vítězů. Až za ním skončil týmový kolega Lewis Hamilton.

Sedmadvacetiletý Španěl Sainz, který vstupoval do závodu z druhé příčky MS, dostal po nevydařeném startu smyk, zůstal na štěrku a musel odstoupit. Verstappen držel druhou pozici, 21 kol před koncem se ale začalo z jeho vozu kouřit a Nizozemec jej odstavil.

Obhájce mistrovského titulu nedokončil kvůli technickým potížím druhý závod z dosavadních tří v sezoně. Do cíle nedojel ani v úvodní GP Bahrajnu.

„Ztrácíme a na boj o titul teď nechci vůbec myslet. Chci jen dokončovat závody. Je to frustrující a neakceptovatelné. Pokud chcete bojovat o titul, tyhle věci se vám nemohou stávat,“ zlobil se před televizními kamerami Verstappen.

Třetí Velkou cenu letošního ročníku nedokončil kvůli havárii ani Sebastian Vettel, pro kterého šlo po prodělání covidu o první závod v letošní sezoně. Svůj nejlepší výsledek dosavadního průběhu sezony zaznamenaly vozy McLarenu, Lando Norris a Daniel Ricciardo dojeli na pátém a šestém místě.

První bod letošní sezony překvapivě zajistil pro stáj Williams thajský závodní Alexander Albon, který zvolil strategii prakticky celý závod odjet bez výměny pneumatik. Novou sadu nazul až v posledním kole a získal desáté místo.

Charles Leclerc

Výsledky Velké ceny Austrálie formule 1

Pořadí závodů:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:27:46,548, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -20,524, 3. Russell -25,593, 4. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -28,543, 5. Norris (Brit./McLaren) -53,303, 6. Ricciardo (Austr./McLaren) -53,737, 7. Ocon (Fr./Alpine) -1:01,683, 8. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -1:08,439, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:16,221, 10. Albon (Thaj./Williams) -1:19,382.

Nejrychlejší kolo: Leclerc.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 22 závodů):
1. Leclerc 71, 2. Russell 37, 3. Sainz (Šp./Ferrari) 33, 4. Pérez 30, 5. Hamilton 28, 6. Verstappen 25, 7. Ocon 20, 8. Norris 16, 9. Magnussen (Dán./Haas) a Bottas oba 12.

Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 104, 2. Mercedes 65, 3. Red Bull 55, 4. McLaren 24, 5. Alpine 22, 6. Alfa Romeo 13, 7. Haas 12, 8. AlphaTauri 10, 9. Williams 1.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme