V Mexiku vystartuje z pole position Bottas, lídr Verstappen skončil v kvalifikaci třetí

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika vozů formule 1 vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu před týmovým kolegou a úřadujícím světovým šampionem Lewisem Hamiltonem. Aktuální lídr mistrovství světa Max Verstappen z Red Bullu, který hájí dvanáctibodové vedení v čele, doplatil na chybu před sebou jedoucího Júkiho Cunody i týmového parťáka Sergia Péreze a skončil třetí. Domácí Pérez odstartuje ze čtvrté pozice.

Mexiko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas. | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Finský jezdec Bottas, který po sezoně odejde do Alfy Romeo a na jeho místo přijde George Russell z Williamsu, získal 19. pole position v kariéře a druhou z posledních tří závodů. Nejrychlejší čas 1:15,875 zajel hned v úvodu závěrečné sekce a už v ten moment ho hlasitě oslavil v kokpitu. Druhý Hamilton za ním zaostal o 145 tisícin.

Verstappen zvládl dramatický finiš Velké ceny USA a dál se drží v čele šampionátu

Číst článek

Oba piloti Mercedesu nicméně vyvrátili předzávodní předpoklady, že by trať bratří Rodríguezů, umístěná v 2285 metrech, měla díky vyšší nadmořské výšce a řidšímu vzduchu sedět spíše konkurenčnímu Red Bullu.

Vítěz poslední Velké ceny USA Verstappen totiž na Bottase nestačil ve svém prvním ani druhém měřeném kole. V něm však doplatil na chybu Cunody, který vyjel mimo trať, následoval jej i za ním jedoucí Pérez. Oba tak projíždějícího Nizozemce ovlivnili. Verstappen nakonec na Bottase ztratil 350 tisícin sekundy.

Kvalifikace byla na více než dvacet minut přerušená po nehodě Lance Strolla z Aston Martinu, který dostal v úvodní části smyk a po nárazu do bariéry výrazně poškodil vůz. Kanadský jezdec však už v pátek měnil komponenty v motoru a měl jistotu, že zahájí závod z konce startovního roštu.

Totožnou penalizaci dostali také v kvalifikaci devátý Cunoda z AlphaTauri, desátý Lando Norris z McLarenu nebo patnáctý Esteban Ocon z Alpine. Trest v podobě ztráty pěti míst obdržel za výměnu převodovky i Russell.

Velká cena USA odstartuje v neděli ve 20:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:15,875, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,145, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,350, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,467, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,581, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,886, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,888, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,962, 9. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,283, 10. Norris (Brit./McLaren) -20,955.

Pozn.: Norris a Cunoda odstartují kvůli penalizaci z konce startovního roštu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme