Povedená premiéra Středoevropské rallye v Česku. Světoví jezdci bavili fanoušky v Praze i na Šumavě

První Středoevropská rallye seriálu mistrovství světa finišuje. Už v pátek večer se automobilový závod rozloučil s Českem, kde se konal poprvé v historii. Nejdokonalejší rallyové speciály v plné rychlosti si mohli diváci prohlédnout v Praze, v Klatovech a na Šumavě. Čeští organizátoři se těší ze zájmu diváků i pochvaly od Mezinárodní automobilové federace a už spřádají plány na další roky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z rychlostních zkoušek se v rámci Středoevropská rallye jela i v Praze ve Velké Chuchli

Jedna z rychlostních zkoušek se v rámci Středoevropská rallye jela i v Praze ve Velké Chuchli | Foto: Luca Barsali / IPA Sport | Zdroj: ČTK

První Středoevropská rallye seriálu mistrovství světa finišuje. Už v pátek večer se závod rozloučil s Českem, kde se konal poprvé v historii. Nejdokonalejší rallyové speciály zkusily kromě českého asfaltu i dlažbu na Hradčanském náměstí, kde prezident republiky Petr Pavel ve čtvrtek odmávl ceremoniální start prvnímu závodníkovi, domácí naději Eriku Caisovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak probíhala Středoevropská rallye na území České republiky

 „Jezdíme na Rallye Šumava Klatovy, do Hustopečí na Barum Rallye, ale letošní rok je pro nás toto vrchol. Je tu světová špička a je to unikátní,” pochvalovali si fanoušci Josef a Láďa, že mohli nejprestižnější rallyeový seriál poprvé na vlastní oči sledovat na českém asfaltu.

„Na fotky, které obletěly svět, jsme momentálně hodně pyšní. Akce přesahuje rámec, na který jsme zvyklí. Přirovnal bych to k velkému koncertu Rolling Stones nebo mistrovství světa ve fotbale,“ tvrdil člen organizačního výboru Středoevropské rallye Tomáš Kunc.

OBRAZEM: Středoevropská rallye zavítala do Prahy. Po dvou rychlostních zkouškách vede Neuville

Číst článek

Mistrovství světa v rallye se pyšní tím, že televizní obrázky posílá do sto padesáti zemí a za rok je vidí kolem osmi set milionů televizních diváků a další na sociálních sítích. Fanouškům na internetu neuniklo, že se jezdci po cestě na první rychlostní zkoušku ve Velké Chuchli proplétali kolonou způsobenou dopravní nehodou před nimi. A pak se v nepříznivém počasí prali s kluzkými až bahnitými silnicemi.

„Podmínky na trati byly až šílené. Když jede člověk po těch WRC, tak vypadá k nepoznání. Je na ní hodně bahna a člověk si musí dávat pozor i na kluzké úseky v lesích. Nebylo to nic jednoduchého a jsem rád, jak se nám to podařilo zajet,“ popisoval po druhém dni v té době druhý závodník pořadí kategorie WRC2 Erik Cais.

„Samozřejmě nedokážeme ovlivnit počasí, ale podmínky byly vážně těžké. Trať byla náročná, ale byli jsme pochváleni Mezinárodní automobilovou federací a bezpečnostní delegátkou Michele Mouton, která pozitivně hodnotila připravenost této tratě a celého zabezpečení,” říkal zástupce českých organizátorů Tomáš Kunc.

Zrušená rychlostní zkouška

Náročné podmínky na českých tratích nachytaly řadu světových jezdců. Po ztrátě přilnavosti a tvrdém nárazu do stromu skončil závod pro Fina Esapekku Lapiho. Navíc nechybělo málo a nehoda mohla skončit tragicky. Neovladatelný Hyundai proletěl jen pár metrů od několika diváků, kteří neuposlechli nařízení pořadatelů a postavili se na vnější okraj zatáčky. I kvůli nekázni některých přihlížejících pak muselo ředitelství zrušit jednu z rychlostních zkoušek.

„Viděli jsme, že ne všichni diváci respektují naše pokyny. Z preventivních důvodů jsme se rozhodli rychlostní zkoušku zastavit, abychom neohrozili fanoušky, ale i jezdce. Příští rok budeme pracovat na přípravě více diváckých míst a budeme chtít navést všechny fanoušky tam, kde budou rallye sledovat bezpečně,“ doufá Tomáš Kunc, který už vyhlíží další ročník nového závodu.

Středoevropská rallye totiž uzavřela s vedením šampionátu smlouvu na tři sezóny, takže je jisté, že se světová elita do Česka vrátí příští i přespříští rok.

Kryštof Kousal, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme