Zdržela je karanténa a zákaz letů. Ragbisté ze Samoy čekali na návrat tři měsíce, teď jsou znovu v izolaci

Když 23. února odlétali ragbisté týmu Manuma Samoa z domovského ostrova v Tichém oceánu na venkovní zápas v australském Perthu, zřejmě netušili, že se do vlasti budou moci vrátit po více než třech měsících. Kvůli koronavirovým restrikcím jim byla totiž znemožněna cesta zpět, a jak informovala BBC, hráči kvůli karanténě na ostrově stále nedorazili do svých domovů.

Apia (Samoa) / Auckland Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina samojských rugbistů v Aucklandu

Skupina samojských rugbistů v Aucklandu | Foto: Theodore McFarland | Zdroj: repro BBC World News

Tým opustil Samou na konci února kvůli dvoutýdennímu tréninkovému kempu v novozélandském Aucklandu. Na ten navazovalo utkání hrané v rámci série Global Rapid Rugby v Perthu.

Jihoafričtí ragbisté slaví třetí titul mistrů světa v historii, v jokohamském finále porazili Anglii

Číst článek

Během pobytu v Austrálii ale samojská vláda zavedla v rámci koronavirové pandemie restrikce, které donutily ragbisty před návratem strávit dva týdny v izolaci na Novém Zélandu. Povinnou karanténu však hráči splnit nestihli, neboť o pár dní později Samoa jakékoliv přílety na ostrov zakázala.

Tým i s managementem tak musel zůstat ubytovaný v Aucklandu v jednom z místních kostelů. „Neměli jsme téměř žádné soukromí,“ citovala BBC Theodora McFarlanda, jednoho z dvaceti hráčů, kteří sdíleli jedinou místnost.

„Byli jsme pořád spolu, viděli jsme se každý den. Představuji si, že takhle se asi cítí vězni,“ popsal týmový manažer Tuala Pat Leota. „Pořád se to odsouvalo. Na začátku říkali, že se vrátíme v dubnu, pak to posouvali až na konec května,“ doplnil.

Počkat si však ragbisté museli až do minulého týdne, kdy jim konečně byla umožněna cesta domů. Čekání na setkání s rodinami ale nepřestalo. Samoa, která je jednou z mála zemí bez případu nakažení koronavirem, totiž po příletu poslala tým do další dvoutýdenní karantény.

Tu už někteří tráví odděleně. „(V Aucklandu) jsme byli jako rodina, společně to pro nás bylo lehčí. Teď však nemám nikoho, třeba po probuzení je zvláštní, jak jsem sám,“ posteskl si McFarland.

A jak tedy ragbisté vzpomínají na zápas, kvůli kterému strávili více než tři měsíce bez rodiny? „Někdy úplně zapomeneme, že jsme vůbec něco hráli,“ dodal týmový analytik Hari Junior Narayan.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme