Slávistický obránce Žižka pro Radiožurnál

Aktéři hokejové Tipsport extraligy mají po včerejšku za sebou první polovinu základní části a namísto dlouhého prohlížení tabulky se teď spíše starají o to, jak posbírat co nejvíc bodů ve třech kolech, naplánovaných na tento týden. K ohlédnutí za extraligovou nedělí si Aleš Procházka vybral hráče, který se v této sezóně představil na extraligovém ledě poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HC Slavia Praha

HC Slavia Praha | Foto: Jan Rosenauer

Do toho předlouhého seznamu slavných hokejových jmen, která se teď pohybují na extraligovém ledě přibylo v neděli v Karlových Varech další. Obránce Tomáš Žižka absolvoval premiéru v dresu pražské Slavie a byl u toho, když Slávisté vyhráli 4:1. Takže, jaké jsou vaše prožitky z utkání?

Tomáš Žižka: Určitě příjemné. Vyhráli jsme, byla to týmová výhra. Hráli jsme dobře v obraně a nepustili jsme soupeře do nějakých vážnějších šancí a když jsme pustili, výborný gólman Franěk nás podržel. To potřebujeme a já jsem jedině rád, že jsme vyhráli.

Musel jste v průběhu zápasu nějak drobně poopravit svoje představy o tom, co a jak na ledě dělat?

Tomáš Žižka: No tak ono to bude trošku déle trvat. Já jsem absolvoval se Slávií jeden trénink. Pan Růžička mi řekl, co ode mne očekává, co mám hrát a jaký systém Slavie hraje. Nebylo to stoprocentní ode mě. Je potřeba se trošku sehrát s týmem. Ale na druhou stranu mi kluci pomohli a vyhráli jsme zaslouženě, myslím.

Ta skupina zkušených, známých hráčů, kteří se pohybují na ledě v slávistickém dresu, je docela početná. Berete to jako výhodu pro sebe? Tomáš Žižka: No určitě! Slávie má kvalitní mužstvo, výborné hráče. Je potřeba to skloubit, hrát každý zápas odpovědně a trestat chyby soupeře. To si myslím, že jsme dělali a vyhráli jsme po chybách, které nám nabídly Karlovy Vary a doufáme, že v tom budeme pokračovat v dalších utkáních.

Slávisté si předpřipravili tu herní pohodu pro nedělní zápas už v pátek, kdy na domácím ledě porazili Vítkovice. Tohle utkání vy jste sledoval jen zpoza mantinelu. O čem jste přemýšlel ve chvíli, kdy nastupoval tým, do kterého jste vy ohlásil přestup, proti mužstvu, do kterého jste původně měl jít?

Tomáš Žižka: No, to bylo zajímavé. Slavie Vítkovice v tom zápase přehrála a já jsem sledoval, jakým stylem Slavie hraje, abych si všiml, co a jak budu dělat v dalším zápase. Kluci hráli výborně a po těch prohrách, co měli, podali výborný výkon. Pro mě to bylo jenom dobře naskočit do rozjetého vlaku. Bylo to jenom lehčí.

A napadlo vás, že vás vítkovičtí fandové nebudou mít rádi?

Tomáš Žižka: To mne vůbec nenapadlo. Já si myslím, že to bylo velké nedorozumění. Bylo to podle mne hodně nafouknuté. Tím, že já jsem byl pod tlakem podepsat ve Zlíně smlouvu a odejít do Vítkovic. Byl jsem ve Vítkovicích domluvený na hostování do konce sezóny, ale nikdo mi nemůže říct, že jsem udělal něco proti Vítkovicím. Protože tím, že jsem podepsal smlouvu ve Slavii. Do konce této sezóny plus dva roky, to bylo automatické. Ta slávistická nabídka o hodně převýšila vítkovickou. Tím, že jsem nepodepsal ve Zlíně, to bylo jasné. Vítkovice v tom nehrály vůbec žádnou roli. To bylo jen mezi Zlínem a Slávií. Vítkovice, to bylo jenom něco navíc, že bych tam šel na hostování. Já si myslím, že to byla jenom velká bublina a mám v tomhle čisté svědomí. Jestli budou vítkovičtí fanoušci proti, to jejich problém ale já jsem nic špatného neudělal a myslím si, že to bylo korektní jednání.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme