Souboj fotbalových fanoušků - 9. kolo

Fanoušci Baníku Ostrava a Bohemians 1905 se dlouhodobě a suverénně drží v čele naší soutěže o nejlepší fotbalové příznivce Gambrinus ligy. Během uplynulého víkendu předvedli v domácím prostředí oba tábory znovu sympatické představení. I tentokrát se reportéři na jednotlivých stadionech pokusili sladit svá hodnocení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberec-Kladno 5:1

Domácí fanoušci dokázali svůj tým povzbuzovat téměř po celý zápas. V závěru a po skončení utkání už si ale nebrali servítek a kromě slovních narážek přidali i pískot, který liberecké fotbalisty doprovázel do kabin. Nutno ale uvést, že fanoušci pod Ještědem tu trpělivost měli ve všech dosavadních zápasech. Po výkonu proti Kladnu není divu, že už jim trpělivost došla. Hodnotit fanoušky hostujícího týmu není dost dobře možné. V sektoru vyhrazeném právě pro Kladenské se "tísnil" jediný divák. Kdyby regule umožňovaly udělit nižší známku než 1, Kladenské by neminula.

Zlín-Olomouc 4:3

Zlínští příznivci by si určitě za to, že na svůj tým po sedmibrankovém přídělu na Slavii nezanevřeli, zasloužili i vyšší známku, vše však zkazily potyčky s olomouckými fanoušky. Zasahovat dokonce musela i Městská policie Zlín. První važnější incident nastal ještě před začátkem zápasu, když fanoušci domácího celku napadli příznivce hostů na zahrádce restaurace vedle stadionu. K bitce pak došlo i krátce po skončení utkání. Vysvědčení zlínských diváků pokazila rovněž dýmovnice, která nejenže zakouřila prostor určený pro diváky, ale také hrací plochu. Rozhodčí musel zápas na pět minut dokonce přerušit. Početná skupinka Hanáků byla během zápasu nejen vidět, ale také slyšet. Nicméně i příznivci Sigmy se o lepší známku připravili zbytečnou dýmovnicí, kterou zapálili ve svém sektoru. Zasáhnout museli nejen pracovníci bezpečnostní agentury, ale také hasiči.

Bohemians-České Budějovice 7:1

Hodnocení fanoušků je v tomto případě v příkrém rozporu s výsledkem samotného utkání. Entusiasmus domácích příznivců, daný do souvislosti s trápením jejich oblíbenců na hřišti, byl obdivuhodný. Srdce Klokanů v hledišti plakala, oči bolely, ale hlasivky hnaly družinu kapitána Slezáka neúnavně kupředu, i když se s přibývajícím časem se často odmlčely a atmosféra uvadala. Sepjetí fandů Bohemians s klubem vystihuje situace z konce zápasu. Jihočeši zdržovali, jak mohli, Bohemians byli bezzubí, ale publikum nežádalo hlavu trenéra "svého" týmu, nýbrž Fratiška Straky, jehož svěřenci často polehávali po trávníku, a tak se Ďolíčkem neslo "Straka ven". Zhruba třicetihlavý soubor fanoušků v sektoru pro hosty nepohnul k žádnému projevu ani příznivý vývoj zápasu. Mementem dne pro něj totiž bylo neštěstí na vršovickém nádraží, kde podnapilého fanouška Jihočechů po výstupu z vlaku a následném pádu do kolejiště přejel a ošklivě zranil vagón, který ho do Prahy přivezl.

Most-Jablonec 5:1

Domácí návštěva tentokrát nebyla nijak slavná, ale na slabou podporu si fotbalisté Mostu stěžovat nemohli. S Jabloncem přijela mini výprava s vlajkou. Její sundání po skončení zápasu ale bylo jedinou viditelnou činností této skupinky.

Ostrava-Teplice 7:1

Vzhledem k pozdnímu výkopu měl zápas velmi dobrou návštěvu, více než 11 tisíc diváků, i atmosféru. Domácím fanouškům ale tentokrát ve vyšším bodovém zisku, v rámci pravidel soutěže, zabránilo opět používání pyrotechniky i dělbuchů. Hosté dorazili v šesti lidech. Na bundě jednoho z nich byla vidět pouze jediná šála, jinak nic. Vzhledem k tomu, že šlo o souboj, kdy se hrálo o čelo tabulky, je to i přes velkou vzdálenost mezi oběma městy žalostně málo.

Sparta-Slavia 6:7

Vyprodáno. Tohle slovo je na českých fotbalových stadionech takřka neslýchané. Na Letné tentokrát zaznělo, ale kromě něho také nepřípustné pokřiky ze sektoru domácích včetně obligátního pokřiku, který dává Slavii do souvislosti s židovským etnikem. To vše navíc za doprovodu nebezpečných dělbuchů. V závěru dopadla do blízkosti slávisty Pudila láhev, rozhodčí několikrát přerušil utkání a hrozil jeho předčasným ukončením. To vše dělá velkou kaňku na dobré - i když na derby zase nijak excelentní - fotbalové atmosféře, o kterou se přičinily oba tábory. Ani slávisté se ale jednoho dělbuchu po závěrečném hvizdu nevyvarovali a v jejich sektoru zbyla prázdná místa. Zkrátka - předpoklady pro extrémně vysoké hodnocení obou stran tu byly, ale oba tábory je nedokázaly naplno využít. Mimo jiné nebyla k vidění nápaditá choreografie a vizuální prvky - pomineme-li několik veskrze ironických sparťanských transparentů a červeno-bílé choreo na začátku druhého poločasu.

Plzeň-Žižkov 4:2

Domácí příznivci svůj tým příliš hlasitě nepovzbuzovali. Žižkovských fanoušků do Plzně přijelo asi třicet a téměř nebyli slyšet. Návštěva téměř čtyři tisíce diváků ale není vzhledem k termínu zápasu špatná.

Brno-Mladá Boleslav 3:2

Pět tisíc domácích fanoušků svůj tým povzbuzovalo do prvního inkasovaného gólu. Poté se ale spíše stáhli a na konci zápasu vyprovodili Brno pískotem. Z Mladé Boleslavi dorazily asi dvě desítky nejvěrnějších příznivců, kteří se ale výrazněji neprojevovali.

Pořadí po 8. kole

1. Ostrava 63 2. Bohemians 57 3. Slavia 51 4.-5. Liberec a Teplice 45 6. Sparta 44 7. Mladá Boleslav 42 8. Brno 39 9. Most 38 10. Plzeň 37 11. Olomouc 36 12. Žižkov 34 13. Jablonec 30 14. České Budějovice 28 15. Kladno 27 16. Zlín 25

sportovní reportéři Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme