Štěpánek jde dál, Vaidišová překvapivě končí

Jediný český tenista si zahraje čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Radek Štěpánek porazil v dalším pětisetovém maratonu Španěla Verdaska 6:7, 6:3, 4:6, 6:4, 6:2 a mezi nejlepšími osmi je v Londýně poprvé v kariéře. Jeho dalším soupeřem bude ve středu Švéd Jonas Björkman. Tomáš Berdych naopak hladce 0:3 na sety podlehl nejvýše nasazenému Švýcaru Federerovi a Nicole Vaidišová překvapivě nestačila na Číňanku Li Na.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Štěpánek

Radek Štěpánek | Zdroj: ČTK

"Je to fantastické," řekl Štěpánek novinářům po zápase. "Ale já budu dělat všechno pro to, abych třeba za dva dny byl semifinalistou," dodal. Už nyní je v tomto století prvním českým mužem ve čtvrtfinále Wimbledonu. Naposledy to dokázal jeho současný trenér a rádce Petr Korda v roce 1998. K postupu přes Verdaska potřeboval Štěpánek tři a půl hodiny. Španěl se nechal v závěru zápasu dvakrát ošetřovat. Ve čtvrtém setu ho zlobil kotník, v další sadě lýtkový sval. "Ptal jsem se ho po zápase, zda to je vážné, ale řekl mi, že jsem ho prostě uhonil," prohlásil Štěpánek. Oba jeho španělští soupeři ve Wimbledonu Ferrero i Verdasco prý hráli naprosto stejným stylem. "Oba hráli ze základní čáry, vůbec nechodili na síť. Dneska to bylo jiné hlavně v tom, že Verdasco je levák a hodně toho využíval při servisu. Na trávě to není tak snadné vrátit," řekl nejlepší současný český tenista.

Zkušený Švéd Björkman se mezi posledních osm dostal v Londýně i před třemi lety. Český hráč s ním má zatím negativní bilanci 0:3 na zápasy, přičemž ještě nezískal ani set. Naposledy spolu hráli před rokem ve Vietnamu. "Hraje spoustu let, je to jeden z nejlepších deblistů na světě. Jeho zkušenosti jsou určitě obrovské a tráva je pro něj nejlepším povrchem, na kterém může hrát," ocenil Štěpánek příštího soupeře. "Ale já si myslím, že vím, co od něj můžu čekat. Bude to souboj stejného typu hry - oba se budeme tlačit co nejvíce k síti. Já se budu snažit se na ten zápas co nejlépe připravit a udělám vše pro to, abych postoupil do semifinále."

Pro Rogera Federera byla dnešní výhra nad Tomášem Berdychem už pětačtyřicátou po sobě na travnatém povrchu. Ve čtyřech zápasech Wimbledonu letos neztratil set. Utkání mělo vcelku jednoznačný průběh. Federer si bezpečně držel vlastní servis, Berdych měl jen jednou možnost brejku, ale ten Švýcar snadno odvrátil. Berdych naopak ztratil servis čtyřikrát. Federer se prezentoval téměř padesáti vítěznými údery a jen patnácti chybami. Na třináctém nasazeném Berdychovi byla znát únava z předešlých dvou pětisetových zápasů se Santorem a Haasem. Navíc se od půlky druhého setu často držel za pravé rameno, což se nejvíce projevilo při servisu, když ani jeho první podání nemělo potřebnou razanci.

Sedmnáctiletá Vaidišová vstoupila do zápasu proti málo známé Číňance aktivně, hned prorazila soupeřce servis a díky tomuto jedinému brejku získala první set. Od druhé sady ovšem diktovala tempo hry sedmadvacátá nasazená Li Na, která se rychle ujala vedení 5:0 a set vyhrála za 26 minut. O osudu třetího dějství rozhodla pátá hra. Chybující Vaidišová povolila Číňance dva brejkboly a při druhém trefila forhend do sítě. Vzápětí měla šanci získat ztracené podání zpět, ale Li Na oba brejkboly odvrátila. Více možností na zvrat Vaidišová neměla a zápas nakonec prohrála za hodinu a tři čtvrtě. Číňanka výborně podávala a opírala se o forhend, z kterého dávala přímé a nízké údery. Bývalá badmintonistka Li Na, která hraje poprvé v kariéře v hlavní soutěži dvouhry Wimbledonu, se stala první Číňankou ve čtvrtfinále grandslamového turnaje. Zároveň je poprvé mezi nasazenými.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme