Střeleckou kanonádou vyvrcholila příprava hokejistů na MS

Čeští hokejisté zakončili přípravu na světový šampionát v Praze a Ostravě vítězstvím. Nad Kanadou vyhráli v Sazka Aréně jasně 8:5. O svém triumfu v brankové přestřelce rozhodli ve druhé polovině duelu, kdy pěti góly otočili vývoj utkání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-Kanada

Česko-Kanada | Foto: Michal Kamaryt

Hosté se dostali už po 67 vteřinách do vedení, když si na přihrávku Bouwmeestera najel Heatley a nedal Salfickému v české brance šanci. O vyrovnání se postaral osamocený Straka, který si najel na Jágrovu přihrávku. Volného prostoru vzápětí využil i Kaberle a Češi vedli. Mistři světa i přes nepříznivý vývoj duelu působili v útočné fázi mnohem nebezpečněji. Blízko k vyrovnání měl Smyth, sebevědomí zámořských hráčů oslabil Novák, jehož tvrdá rána od modré prošla Luongovi mezi betony. Stejný scénář ale pomohl Kanadě k snížení stavu. Úspěšným střelcem byl Staios a Horcoff hned v úvodu druhé části vyrovnal. V přestřelce pak pokračoval v přesilové hře Briere, který překonal brankáře moskevského CSKA počtvrté.

Ofenzivní hra a gólové hody pokračovaly i nadále. Ve 36. minutě byl přesným střelcem Sup. Kraft zase využil další přesnou Hlinkovu přihrávku. Nadšení hostů zchladil i ve druhé přesilové hře Průcha, jenž úspěšně zakončil akci Jágra se Strakou. Dvořák využil i třetí početní výhodu a zdálo se, že by český tým mohl utkání dovést do klidného konce. Tříbrankové vedení ale vydrželo jen chvilku. Salfický sice několikrát úspěšně zasáhl, ale pak byl proti důrazu Kanaďanů bezmocný. Jenže kanadský kouč se rozhodl více než minutu před koncem riskovat bez brankáře a Balaštík, i když bruslí, uzavřel účet duelu.

Kouč Slavomír Lener oznámil po vítězném utkání na tiskové konferenci konečnou nominaci na MS, které začne v sobotu. V kádru je pětadvacet hráčů, pět jich vyřadil, šestnáct hokejistů je z NHL, v týmu je i devět olympijských vítězů z Nagana v čele s Jaromírem Jágrem, Martinem Strakou a Romanem Hamrlíkem, nechybí v něm ale ani Petr Průcha nebo Jan Novák. Ze stávajícího širšího kádru poslal trenér Lener domů po dnešní generálce proti Kanadě pět hráčů - obránce Jaroslava Modrého s Karlem Rachůnkem a útočníky Jaroslava Bednáře, Josefa Balaštíka a Josefa Vašíčka. Vedení českého týmu si nechalo k dispozici i dva náhradníky - beka Radka Hamra a forvarda Jaroslava Hlinku.

Výsledek:

Česká republika - Kanada 8:5 (3:2, 3:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Martin Straka (Jágr), 7. F. Kaberle (J. Hlinka, Prospal), 13. J. Novák (Martin Straka, Hamrlík), 36. Sup (Výborný), 38. Kraft (J. Hlinka, Balaštík), 40. Průcha (Martin Straka, Jágr), 46. Dvořák (Špaček), 60. Balaštík (Prospal) - 2. Heatley (Bouwmeester, Brewer), 19. Staios (Brewer), 21. Horcoff (R. Niedermayer), 25. Briere (Morris), 48. Alston (Morris). Rozhodčí: Schimm (Něm.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5, navíc Staios (Kanada) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 14.500.

Sestavy: Česká republika: Salfický - K. Rachůnek, F. Kaberle, J. Novák, R. Hamrlík, Modrý, Hejda, Špaček, od 21. navíc Hamr - Jágr, Martin Straka, Průcha - Balaštík, Kraft, Bednář - R. Dvořák, Prospal, J. Hlinka - Výborný, Beránek, Sup. Trenéři: Slavomír Lener, Vladimír Růžička a Antonín Stavjaňa; Kanada: Luongo (32. Giguere)- Staios, Brewer, Morris, Bouwmeester, Schultz, Mitchell, Heward - R. Niedermayer, Horcoff, Smyth - Heatley, Briere, Dumont - Williams, Shantz, Alston - Roest, Sarault, Metropolit. Trenér: Joel Quenneville.

Nominace českých hokejistů na MS:

Brankáři: Tomáš Vokoun (Nashville/NHL), Roman Čechmánek (Los Angeles/NHL), Dušan Salfický (CSKA Moskva/Rus.)

Obránci: Jan Hejda (CSKA Moskva/Rus.), Jaroslav Špaček (Columbus/NHL), Jan Novák (Slavia Praha), František Kaberle (Atlanta/NHL), Martin Škoula (Anaheim/NHL), Roman Hamrlík (New York Islanders/NHL), Jiří Šlégr (Boston/NHL), náhradník: Radek Hamr (Färjestad/Švéd.)

Útočníci: Petr Průcha, Jiří Dopita (oba Pardubice), Josef Beránek, Michal Sup (oba Slavia Praha), David Výborný (Columbus/NHL), Jan Hlaváč, Jaromír Jágr (oba New York Rangers/NHL), Milan Kraft (Pittsburgh/NHL), Martin Straka (Los Angeles/NHL), Václav Prospal (Anaheim/NHL), Radek Dvořák (Edmonton/NHL), Martin Ručinský (Vancouver/NHL), Martin Havlát (Ottawa/NHL), náhradník: Jaroslav Hlinka (Kloten/Švýc.)

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme