Železný je po tvrdé dřině výborně připravený

Atletům začíná radostné období. Ne, že by snad už vyhrávali medaile na velkých šampionátech nebo dosahovali mimořádných výkonů. Přichází čas, kdy po náročné kondiční přípravě převážně v cizích, teplých krajích přijíždějí domů a budou se už věnovat přímo svým disciplínám. Snad nejdéle pobýval v zahraničí, konkrétně v Jihoafrické republice, oštěpař Jan Železný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Železný

Jan Železný | Foto: Český atletický svaz

Závodníci, kteří se vraceli z Afriky před Vámi, říkali, že jste fyzicky velice dobře připravený, Roman Šebrle použil výraz "nabušený". Takže: Jak to vypadá?

Já už příště budu musel jezdit na jiné soustředění, kde nebude Roman, protože ten pak vykládá všechno okolo. (směje se) Ale je fakt, že jsem fyzicky připraven velice dobře, v určitých parametrech možná lépe než v jiných letech. Ale to nic neznamená, všechno se to musí "prodat do oštěpu" a to se uvidí až při prvním závodě.

Bylo pro Vás velkou překážkou zranění mezižeberního svalu, které Vás potkalo? Omezilo Vás to hodně v tréninku?

Samozřejmě, že je nejlepší, když je člověk absolutně zdravý. Zranění mě ale neomezovalo ve cvičeních, spíše vadilo při samotném házení. Ne, že bych nemohl házet, ale nešlo to úplně naplno, na devadesát procent, jak jsem už v závěru přípravy zvyklý. Ale nebojím se toho. Mysím, že nejdůležitější je připravit se fyzicky. Všechno ostatní se dá doladit doma.

Afrika je cílem Vašich předsezónních soustředění už pěknou řádku let. Ale byl jste tam někdy tak dlouho v kuse, jako letos? Tuším, že to byly snad čtyři měsíce ...

I jindy jsem tam byl docela dlouhou dobu, letos to bylo maximálně o deset patnáct dní déle, než v jiných letech. Jsem na to zvyklý a beru to tak, že je to moje práce - i když je zároveň koníčkem a baví mě. Já jsem profesionál a pokud chci uspět, tak tomu musím dát všechno. Už jsem si to vyzkoušel dříve, proto jsem to absolvoval.

Stručně řečeno - s předsezónní přípravou jste spokojený?

Určitě.

A jaké jsou Vaše cíle do nadcházející sezóny?

Cíl je jasný. Vyhrát mistrovství Evropy byl vžycky můj sen a je to jediný závod, kde se mi to ještě nikdy nepovedlo. A to je vlastně všechno. Co se týká startů jinde, přál bych si hodit hodně na Zlaté tretře v Ostravě 12. června. To bude můj jediný start u nás v republice. Jsem tu doma a vím, že mi lidi fandí a chodí na mě. Takže bych jim to chtěl nějakým způsobem vrátit.

Už dlouho jste držitelem světového rekordu a překonáváte ty vlastní. Už dlouho se také mluví o tom, že by mohla padnout stometrová hranice. Mění se něco pro tuto sezónu? Vzdáváte třeba stovku a soustředíte se spíše na evropský šampionát?

Pro mě je vždy důležitější ta medaile. Pro světový rekord se musí sejít spousta okolností, jako třeba mimořádná forma, počasí a další. Ale možné je všechno. Už vícekrát jsem říkal, že člověk nesmí ztrácet naději. A pokud by přišel nějaký závod, že bych byl v mimořádné formě a v mimořádných podmínkách, tak proč ne?

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme