Transgenní banány z Ugandy
Ugandští vědci tento týden zahajují polní testování nové transgenní rostliny: banánovníků, které odolávají vadnutí způsobenému bakteriemi.
Východoafrické horské odrůdy banánů jsou pro obyvatele Ugandy natolik důležité, že jejich jméno „matooke“ je v jednom z místních jazyků synonymem pro „jídlo“. Hlavním postrachem zdejších banánových plantáží jsou bakterie Xanthomonas campestris. Infikované banány předčasně dozrávají a celá rostlina může uvadnout a shnít. Onemocnění pochází z Etiopie, ale v roce 2001 bylo objeveno právě v Ugandě a rychle se rozšířilo do Demokratické republiky Kongo, Rwandy, Keni, Tanzanie a Burundi.
Ugandští vědci se problém pokoušejí vyřešit genetickou modifikací banánovníků. Do rostlin vnesli gen, který pochází z chilli papriček (Capsicum annuum). Jím kódovaný protein HRAP zvyšuje schopnost rostlin izolovat nakažené buňky a tím zesiluje jejich odolnost vůči bakteriím Xanthomonas: šest z osmi GMO kmenů banánovníků je stoprocentně rezistentních. Technologie pochází z Tchj-wanu a je to poprvé, co byla vyzkoušena na africké půdě. Tento týden by měly být zahájeny zahájeny polní testy. Kdy se odolné banánovníky dostanou do rukou farmářům, však závisí nejen na výsledcích testování, ale také na legislativě týkající se geneticky modifikovaných potravin.
Zdroj: Nature News, Molecular Plant Pathology