Mouční červi dostali razítko od evropského úřadu. Mohou se stát součástí řady receptů

Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Ve středu je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

Parma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mouční červi se možná již brzy objeví na talířích lidí po Evropě | Foto: ivabalk | Zdroj: Pixabay | CC0 Public Domain,©

Díky středečnímu doporučení úřadu by se celé sušené larvy brzy mohly stát součástí mnoha receptů či být využity ve formě moučky pro výrobu sušenek, těstovin nebo pečiva. Evropská komise má nyní na základě rozhodnutí úřadu předložit členským státům návrh, který by umožnil uvést moučné červy na trh jako potravinu pro lidi, upřesňuje agentura AFP.

Hmyzí kuličky nebo hamburger z červů. Supermarket ve Švýcarsku začne prodávat netradiční pochoutky

Číst článek

Mouční červi jsou ve skutečnosti larvy potemníka moučného a v Evropě jsou již používáni jako přísada do krmiv pro domácí mazlíčky.

Vzhledem k tomu, že jsou bohatí na bílkoviny, tuky a vlákninu, se pravděpodobně stanou prvním z mnoha hmyzích druhů, které se v nadcházejících letech ocitnou na jídelníčku Evropanů, myslí si chemik a potravinový vědec úřadu pro bezpečnost potravin Ermolaos Ververis.

Právě pod jeho dohledem byli mouční červi schváleni jako „nové jídlo“ směrnicí, která nabyla účinnosti v roce 2018. To vyvolalo vlnu obdobných žádostí.

Do hmyzích tyčinek či hamburgerů z cvrččí mouky se s chutí pouštějí lidé v Africe, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Někteří sociologové se však domnívají, že lidé v Evropě mohou pociťovat silnou psychologickou bariéru a nějakou chvíli ještě potrvá, než se výrobky založené na larvách potemníka moučného stanou běžným zbožím v supermarketech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme