Evropská unie zapsala Český modrý mák mezi chráněná zeměpisná označení. Trvalo to přes pět let

Evropská unie zapsala Český modrý mák mezi evropsky chráněná zeměpisná označení (CHZO). Uznání žádosti trvalo pět a půl roku, řekl za spolek Český modrý mák Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. Podle něj evropské orgány většinou rozhodnou o přiznání ochrany za rok, v případě Českého modrého máku bylo nutné opakovaně prokazovat, že se skutečně nejedná o farmaceutickou surovinu, ale o v Česku běžně konzumovanou potravinu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mák, makovice, makové pole (ilustrační foto) | Foto: ivabalk | Zdroj: Pixabay

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o velký úspěch pro republiku, protože se stát snaží zabránit falšování máku různými způsoby už déle než deset let.

Pražská šunka se dostala na evropský seznam tradičních specialit. Čekala na to šest let

Číst článek

„Hlavním smyslem CHZO je rozlišit od sebe dva typy komodit, i když mají stejné jméno. Mák, který se pěstuje zejména v západní Evropě, je mák technický. Cíleně se využívá pro farmaceutické účely a semeno se nesmí použít jako potravina,“ vysvětlil Mikšík.

„Naproti tomu Český modrý mák je zcela jiných kvalit. Je to ze své podstaty potravina, která má své místo nejen v Česku a na Slovensku, ale také v Bavorsku, Rakousku, Maďarsku a dalších státech, které spojuje slovanská historie,“ popsal Mikšík.

Název Český modrý mák tak nyní nebude možné v rámci Evropské unie použít, pokud skutečně nebude původem z Česka. Zhruba 85 procent z české makové produkce jde na export, hlavně do Ruska a Rakouska.

Vzhled, chuť a vůně

Podle Mikšíka pak na rozdíl od jiných produktů s označením CHZO je pro mák výjimečné, že se vztahuje na veškerý modrosemenný mák vyprodukovaný v Česku, který splňuje normy na potravinářské využití. České firmy tak nebudou muset pocházet z určitého regionu, jako je tomu například u Olomouckých tvarůžků nebo Třeboňského kapra.

„Český modrý mák má mnoho unikátních charakteristik, kterými se odlišuje od máků farmaceutických. Senzorické vlastnosti jako jeho vzhled, chuť a vůně jsou navíc tak specifické, že je již nyní mák ceněným exportním artiklem. Proto je dobře, že nově získal CHZO, a byl tak z pohledu zahraničních obchodních partnerů postaven na stejnou roveň jako třeba italské sýry nebo francouzská vína, což s sebou přináší nejen zvýšenou ochranu před případným pančováním a falšováním, ale také zvyšuje jeho atraktivitu pro koncového spotřebitele,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Blokující Španělsko

Podle mluvčího ministerstva Bílého jsou ještě další možnosti, jak chránit český mák. „Další cestou je limit na obsah opiových alkaloidů v máku, který vyjednáváme s Evropskou komisí. Také zde se blížíme k úspěšnému konci a očekáváme, že dohodnutý limit letos schválí. Rovněž to významně pomůže zabránit míchání kvalitního českého máku s máky, které pocházejí ze zahraničí, kde je pěstují především pro farmaceutický průmysl,“ řekl.

Kvóty na české potraviny? ‚Jde o nešťastné gesto, novela zřejmě neprojde,‘ říká poslanec za ANO

Číst článek

Ve farmaceutickém průmyslu je z rostliny máku využitelná jen makovina, semena jsou odpadem a po vyčištění se stávají levnou náhražkou kvalitního modrého máku. Mák z farmaceutických odrůd ale senzoricky neodpovídá odrůdám pěstovaným pro potravinářské využití.

Potravinářská komora ve středu sdělila, že od začátku registrace pomáhala se zpracováním žádosti. „V rámci schvalovací procedury na úrovni Evropské unie byl proces zkomplikován především připomínkou Španělska, jakožto hlavního evropského producenta průmyslového máku, které proces blokovalo,“ řekla mluvčí komory Eliška Křížová.

Navíc se vytvořily také cechovní normy na mák, loni pak i na mletý mák a jemné pečivo, ve kterém se mletý mák používá. Tím jsou chráněné kvalitní výrobky na českém trhu, dodala.

Kmín, cibule i šunka

S Delmartem se nedohodl, jeho zboží přesto bylo na pultech. Obchodu za zneužití označení hrozí pokuta

Číst článek

EU zná tři typy ochranných potravinářských známek. CHZO má v současnosti včetně máku 24 produktů, například Jihočeská niva nebo Štramberské uši. Dále pak Chráněné označení původu, kam spadá třeba Všestarská cibule, Český kmín nebo Žatecký chmel. Poslední je pak Zaručená tradiční specialita, kde jsou třeba Tradiční Špekáčky nebo Pražská šunka. Podle Bílého Česko žádná další CHZO, kde by se čekalo na výsledek řízení, nemá.

V České republice je přes 970 pěstitelů máku, z nich je zhruba 200 ve spolku Český modrý mák. Osevní plocha máku se loni podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12 a půl procenta na 40 255 hektarů. Činila tak 1,6 procenta celkových osevních ploch.

ČSÚ loni v září odhadl sklizeň máku na 29 150 tun, tedy 0,72 tuny z hektaru. Poradce spolku Václav Lohr tyto údaje zpochybnil, podle něj například Generální ředitelství cel, kam musí zemědělci údaje také hlásit, uvedlo rozlohu o asi 4500 hektarů nižší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme