Hygienici varují před letními průjmy, šíří se hlavně na jihu Moravy

Zvýšený výskyt průjmových onemocnění hlásí jižní Morava. A podobný trend je v celé republice. Za problémy často podle hygieniků může špatné zpracování masa při letním grilování. Laboratoře v jihomoravském kraji hlásí každý týden až stovku nových případů nákazy kampylobakterem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

grilování

grilování | Foto: Jan Rosenauer

Epidemie sice zatím nehrozí, ale tento patogen je teď častější než dříve salmonelóza. Podle brněnské hygieničky Renaty Vaverkové si nakažení často za své potíže mohou sami.

"Nejčastěji příčinou onemocnění je konzumace drůbežích výrobků, často také následkem nedostatečného grilování. Vždy je příčinou špatná tepelná úprava nebo nedodržení základních principů manipulace se syrovým a pečeným masem," upozornila Vaverková.

Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme